U subotu, 16. aprila svečano je otvorena automatizovana opservatorija u Bačkoj Palanci. O značaju nove opservatorije govorio je dr Dušan Mrđa, predsednik Saveza astronomskih društava Vojvodine, a o funkcionisanju i planovima za rad opservatorije prisutne je upoznao Janko Mravik, predsednik AD "Univerzum".

Nakon razgledanja opservatorije gosti su pozvani u OŠ "Sveti Sava" u kojoj je otvorena izložba astrofotografije. Zatim je Janko Mravik prezentovao dosadašnji rad AD "Univerzum", jer otvaranje opservatorije se poklopilo da godišnjicom ovog astronomskog društva.

Rezultati koje je AD "Univerzum" ostvarilo su impresivni: rad na popularizaciji astronomije, saradnja sa školama, učešće u radio i TV emisijama, suorganizacija kampa na Letenki i Mesijeovog maratona, voma uspešno sprovedena akcija 100 sati astronomije, pobede na osmatračkim takmičenjima, učešće na brojnim astronomskim okupljanjima u zemlji i inostranstvu, razvoj meteorske mreže i dvogodišnja saradnja sa takvom mrežom iz Hrvatske, niz javnih predavanja i demonstracija, izdavačka delatnost itd.

Foto: Jaroslav Grnja
Kliknite na slike

 

BPO003

BPO018
BPO006 BPO019

Pogldajte album slika sa otvaranja opservatorije:

album 

NOVA OPSERVATORIJA


 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 16 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...