Da li Vas zatrpavaju mailovima uznemirujuće sadržine tipa,  ...u augustu Mars velik kao Mjesec, šaljite to svima na mail i  tako "spamajte hoax-ima" sve svoje prijatelje iz mail liste.

Naravno, svi drugi znaju da je taj apokaliptični scenario nemoguć jer nije potvrđen na astronomija-bih :) Šalu na stranu,kad nešto pogledamo ovih dana Mjesec kao da se zaista "pokupio". To mi je jutros rekao prijatelj, gotovo stidljivo. I da, u pravu je ! Mjesec je na našem nebu ovih dana manji za gotovo 15% što je itekako vidljivo - ako naravno obraćate pažnju na takve stvari.

Članak sa
astronomija-bih.com

Ali i odgovor je jednostavan, manji je jer je u augustu ove godine u apogeju. Dakle suprotna tačka je pirigej kada je naš satelit nam bliži 50.000 km i naravno - veći za onu razliku od 15%. Ekstremne vrijednosti ove dvije veličine javljaju se kada oni nastupaju u vrijeme punog ili pak mladog Meseca, a oni dugoročni ekstremi javljaju se u mesecima oko Zemljinog prolaska kroz perihel (najbliži prolazak Suncu), te tokom prvih nekoliko dana januara svake godine. Za periode ove dvije tačke Mjeseca pomoči će Lunar Perigee and Apogee Calculator. Naš satelit kruži oko Zemlje u gotovo kružnoj orbiti ona ipak nije savršena kružnica nego elipsa.

mesec

Pun Mjesec u Perigee-ju i  Apogee-ju slika Anthony Ayiomamitis

P.S. ... skoknuli ste do balkona ili prozora da provjerite ... ako opazite i svijetlu tačku ispod  Mjeseca to je - Jupite

PROČITAJTE I OVO o perigeju i apogeju:

Draško Dragović:

Jedna od mojih najomiljenijih SF priča je Larry Nivenova "Inconstant Moon", o jednoj noći kada je Mesec sjao jače nego ikada pre toga. Neću da pričam dalje o tome, jer ne želim da uskratim eventualno zadovoljstvo onima koji se budu potrudili da istraže ovaj najnetipičniji dragulj u Nivenovom trezoru. Pronađite je, pročitajte i uživajte!

Mesec u perigeju i apogeju
Author: Behaudin Karić

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka