Sijalica

Nije zlato sve što sija!

VO pancamE laser zminj 27082022

Svima su nam poznate situacije kad napravimo stotinu dobrih stvari, a predbacuje nam se za onu jednu ili dvije koje nisu bile na visini zadatka. Često je tu riječ o pravom tjeranju maka na konac ili kako bi na kavi rekli, pravom primjeru neprimjerenog zanovijetanja. Ipak, neke se stvari ne smiju raditi, gledano s moralnog, civilizacijskog, ekološkog, a ne manje važno ni sa zakonskog aspekta.

 

Mrđa: Posledice svetlosnog zagađenja različite

dm

Mrđa: Posledice svetlosnog zagađenja različite, a često se to pitanje zanemaruje

Zagađenje vazduha danima je vest broj jedan u Srbiji - pored aerozagađenja, podaci kažu da je, i što se tiče regulisanja svetlosnog zagađenja, Srbija na evropskom začelju. Dušan Mrđa, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu navodi da se svako prisustvo veštačkog izvora svetlosti može smatrati nekom vrstom zagađenja.

PETROVA GORA – PRVI HRVATSKI PARK TAMNOG NEBA

PetrovaGora perzeidi 2018 1038x576

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje se od 2007. godine provode na Petrovoj gori u organizaciji astronomskog društva Beskraj, značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja 2019. godine službeno je proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo – International Dark-Sky Association (IDA), za sada prvog i jedinog takvog parka u Hrvatskoj.

Svetlosna tortura, tu kod nas

 Svetlosno zagađenje soba 01
Ponoć je. Tako kaže sat iako se to ne vidi.

"Mi se sa problemom trenutno borimo teškim i tamnim zavesama, blago zatamnjenim staklima i roletnama.... Video sam da se neko od stanara penjao i crnom farbom premazivao zaštitno staklo svetiljke, deo prema prozorima zgrade."

Ugasi bre tu sijalicu!

lp1

Isključite nepotrebne sijalice, to je poruka konferencije Lightpoll 2019. Naravno, nije potrebno ugasiti sve sijalice nego samo one koje su štetne i nepotrebna, a treba uključiti one koja koje ne rasipaju energiju i koje daju prijatnu svetlost. One koja ne remeti noćni san prirode. 

NOVI ZAKON O ZAŠTITI OD SVJETLOSNOG ONEČIŠĆENJA - MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE POD PRITISKOM INDUSTRIJE RASVJETE

sijalicapr2

Kako saznajemo u Hrvatskoj se vodi odlučna rasprava o budućem regulisanju problema prekomernog  osvetljavanja tokom noći. O tom problemu u AM imamo velik broj tekstova od kojih neki potiču iz prošlog veka, dakle na ovim prostorima se više od dve decenije uočava ovaj ekološki, ali sve više i medicinski i ekonomski problem.  U rešavanju ovih problema na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi najdalje je otišla Slovenija, a sada je izgleda na red došla i Hrvatska u kojoj se upravo ovih dana pred njihovim zakonodavnim telom raspravlja o novom zakonu koji treba da donese zaštitu od prekomernog i neopravdanog osvetljavanja.

Ovim povodom preuzimamo članak sa sajta Naše nebo koji je posvećen upravo ovom zakonu.

Kakvo je nebo nad Letenkom

LPFG14Tokom Astronomskog kampa „Letenka 2011“ na Fruškoj gori, Andrej Mohar iz Ljubljane, najveći borac za zaštitu tamnog noćnog neba u ovim prostorima i ogorčeni protivnik svetlosnog zagađenja snimao je nebo nad Letenkom. Pogledajte rezultate tih merenja. Obratite pažnju na uticaj rasvete gradova udaljenih više desetina, pa i stotina kilmetara.

O ovom svom merenju g. Mohar kaže: