Tema prvog predavanja bili su suština i značaj slobodnog softvera i GNU/Linuxa. Tokom predavanja slušaoci su mogli da vide i kompletan postupak instalacije Ubuntu distribucije. Postupak instalacije i predavanje išli su sa jednog računara (zahvaljujući VirtualBox-u) pa je bilo čestih promena "kanala" tj. desktopova na projektoru, nadam se da slušaocima to nije smetalo.

Tema drugog predavanja bila je primena Interneta u funkciji popularizacije astronomije.

Analiza velikog broja ličnih sajtova ili sajtova organizacija koji imaju za cilj popularizaciju astronomije i fizike na našim prostorima pokazala je velike nedostatke u tehničkom aspektu tih sajtova. Loša dostupnost na pretraživačima, nekorišćenje trenutno popularnih vidova kominikacije i promocije i još mnogo toga, glavne su osobine ovih sajtova.

Kako je Letenka mesto gde dolazi veliki broj astronoma amatera sa ovih prostora i kako mnogi od njih imaju svoje sajtove ideja je bila da ovo predavanje podstakne diskusiju i tazmenu ideja vlasnika sajtova i pomogne u osavremenjavanju i boljoj popularizaciji astronomije i fizike na Internetu a i šire.

Na žalost nije održano ali se nadam da će bar prezentacija nekome biti od koristi.

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 11 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 20 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...