Ako niste bili na Kratkom putovanju kroz svemir, šteta, svidelo bi vam se. Hol Pozorišta mladih je divan, sav u kamenu i akustičan. Levo je čuvena knjižara "Mala velika knjiga", a pravo i desno su pozorišne sale. Nismo hteli u sale, već u hol. Lepše nam je tu, bar dok još nije hladno.

Putovanje1

KratkoputovanjeB2
Tokom putovanja kroz svemir tiho je svirala muzika inspirisana putovanjem kroz Sunčev sistem. Meni se posebno svidela kompozicija Comets Flew Beyond Pluto's Horizon. DVD sa ovom muzikom je objavila jedna nemačka diskografska kuća, a prodaje ga u 19 zemalja sveta. U Srbiji ne što je posebno interesantno jer je kompozitor te muzike Rastko Perišić, mladi muzičar iz Novog Sada. Čovek inače ima dva teleskopa i kad komponjuje nešto u vezi svemira, ne izmišlja. On zaista zna šta su to komete i gde se nalaze. Ispašće na kraju da nam je on naš Viljem Heršel.

Ja sam "vozio" kroz Sunčev sistem, a dr Dušan Mrđa kroz ostatak svemira. Bio je to mali doprinos AD "Novi Sad" i AD "Lire", odnosno ovog magazina, obeležavanju Međunarodne godine astronomije.

Putovanje2

Sledi jedna slika s početka putovanja:

Kea

Zar nije divna. To je Sunce s Mauna Kee, kao što znate. Levo je opservatorija Subaru, a desno su Keck opservatorije blizanci. Sve je to uslikala Katarina Miljković. Niže se nalaze još neke slike.

Istinski sam uživao u priči Dušana Mrđe uz Inside the Caves of Mars i odlične fotografije. A i ostali su bili zadovoljni. Na kraju, pola sata je trebalo da ispratimo publiku do stepenica, i onda još pola sata da oni siđu jer je uvek bilo samo još jedno pitanje.

Evo još nekoliko divnih snimaka:

sUNCE2

Sunce

Saturn

Sateliti

Mars

 

Eto, pa sledećeg meseca možda ćemo se opet videti na istom mestu.


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...