DSC 0002Svilara

Juče je u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu, održano predavanje na najvažnije teme moderne fizike, a to su: Tamna materija i tamna energija. Govorio je prof. dr Dušan Mrđa sa novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta.

Mrdja

Iz skrivenih dubina prirode pitanja ovih tamnih stvari pojavila su se pred naučnicima u prvoj i zatim drugoj polovini prošlog veka. Prvo je uočeno neobično kretanje zvezda i galaksija na periferijama svojih staništa. Na osnovu tih zapažanja astronomi su zaključili da svemiru nedostaju velike količine materije što ih je, naravno zbunjivalo te su se dali u potragu za objašnjenjem.

Rešenje ove misterije ni do danas nije otkriveno, ali postoje dobri razlozi da verujemo da materije ima baš koliko i treba samo mi, i pored svih instrumenata, teleskopa raznih tipova, nju ne vidimo. Ona, ta materija, se jednostavno ne vidi, poput recimo crnih rupa. Postoji više teorija o tamnoj materiji svaka sa svojim rešenjem, ali ni jedna ne prolazi stroge naučne kriterijume tako da i dalje niko ne zna šta je i od čega je tamna materija. 

AZCL9494 copy

O svemu ovome prof. Mrđa je detaljno govorio pa analizirao i one teorije koje čitavom problemu prilaze iz sasvim drugog ugla i koje rešenje vide u osporavanju, ili bolje rečeno u korigovanju Njutnovog zakona gravitacije. Ali čini se da su neki naučnici na ovakav blasfemičan korak (ispravljanje Njutna) krenuli jednostavno iz nekog naučnog očaja i neodoljive potreba da reše ono što ne mogu. Po prof. Mrđi tamna materija je jednostavno nužnost. Ne znamo šta je ona, ali ipak bez nje svemir bi bio sasvim drukčiji, mnogo dosadniji i svakako bez nas.

 

Predavanje je održano u Naučnom klubu Novi Sad, koji se nalazi u okviru Kulturne stanice Svilara, a realizovano je u okviru saradnje Naučnog kluba Novi Sad i Kluba fizičara Prirodno-matematičkog fakulteta u okviru Godišnjeg programa Naučnog kluba. 

Drugi deo predavanja bio je posvećen tamnoj energiji. Tamna energija je druga velika misterija fizike. I za nju se zna da postoji, zna se koliko je ima i to je uglavnom sve. I ona, kako za sad ispada, jednostavno mora da postoji. Do nekih njenih osobina došlo se ne direktnim proučavanjem, već opažanjem posledica koje je ona proizvela. 

Krajem prošlog veka neki astronomi su zapazili da se svemir suprotno očekivanjima širi i to ubrzano i sve brže – a to širenje rezultat je antigravitacionog dejstva neke sile koja jednostavno mora da postoji jer drugog objašnjenja za to širenje nema. Tim zaključkom utvrđena je konačna sudbina univerzuma.

Naravno, sve ovo rečeno je krajnje pojednostavljeno ono što je prof. Mrđa pričao. To predavanje je snimljeno, ali tehnički problem je uzrokovao da snimak nije potpun i nedostaje mu zadnjih pet minuta predavanja. 

Ovde i pored te mane objavljujemo snimak predavanja jer i takav on nekome može dobro doći. 

 

Foltografije:

AZCL9465 copy

AZCL9472 copy

AZCL9475 copy

AZCL9490 copy

AZCL9516 copy

 AZCL9448 copy

JOŠ GOTOGRAFIJA

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...