bav-kolaz

Retko mi se dešava, čak tri kulturna dešavanja u jednom danu kojima bi želeo da prisustvujem, normalno  bude mi  teško da se za jedan događaj odlučim. Nikada mi se još nije desilo da se pojave čak četiri događaja koja su mi interesantna preko vikenda a koja se još što je najgore, događaju jednom u godinu dana. Pančevački karneval, Reage Serbia Promo Party i ornitološki izlet rezervatu Uvac, sve sam otkazao zbog BAV-a. Naravno nisam se prevario zbog mnoštva zanimljivih gostiju i interesantnih predavanja.Zbog loših vremenskih prilika i neprilika,dvadeset osmi "Beogradski astronomski vikend"  nije u Planetarijumu na Kalemegdanu okupio mnogo publike Do sada su  sva dešavanja bila petkom i subotom a sada je ovaj događaj produžen i u nedelju kada su bila predstavljeni najbolji likovni i literarni radovi sa konkursa "Na tebi je da otkriješ svemir".

album Pogledajte album slika sa BAV-a

BAV je otvorio Miodrag Dačić upravnik Narodne opservatorije i planetarijuma,koji je rekao da su se potrudili da dovedu finaliste Laboratorije slavnih i izrazio žaljenje zbog malog broja prisutnih. BAV ima svoju vernu publiku koja dolazi svake godine,kaže Miodrag Dačić.

Prva predavač mlada naučnica iz Novog Sada, Ivana Horvat, nas je predstavljala i obavljala praksu u Evropskoj svemirskoj agenciji.Ova finalista Laboratorije slavnih 2008 i jedan od naših najboljih popularizatora astronomoje pričom GIGA GALAXY ZOOM  i multimedijalnim filmom je prestavila svoj rad u Južnoj evropskoj opservatoriji koja se nalazi blizu Minhena.

Zatim se pričom "Nastanjivi svetovi" predstavio Jovan Aleksić,sekretar Mense ,fizičar saradnik ADRB.

Pobednik Laboratorije slavnih 2008 Tijana Prodanović doktorirala je na jednom američkom univerzitetu i vratila se u Novi Sad da kod nas razvuja i populariše  nauku. Tijana je sve oduševila svojom prezentacijom "PUT KROZ MIKROKOSMOS" koja je pričala kako kaže o česticama, malim stanovnicima svemira.

Ostali predavači i predavanja prvog dana:

"Da li i kako štitimo planetu?" dr Milica Kašanin Grubin,profesor fakulteta životne sredine.

"Inflaciona paradigma-kosmos kao štamparija" prof.dr Goran Đorđević, Prirodno matematički fakultet u Nišu. Ovo je bilo izuzetno interesantno predavanje.

"Model popularizacije nauke kroz sajt" Milija Jovičić, finalista takmičenja Laboratorija slavnih(FameLab)2009.

"Kako se rodila Astrobiologija" Ilija Bilić, finalista takmičenja "Laboratorija slavnih(FameLab)2009.

"Letnja škola astronomije"-projekcija kratkog filma sa Golije2007, Aleksandar Otašević. ADRB.

Drugi dan ništa manje zanimljiviji od prvi dana BAV-a.

"Kako žive zvezde" odlično predavanje, lepe slike, sjajna prezentacija Milana Miloševića koji je jedan od osnivača SAAS i urednik sajta www.svetnauke.org.

"Titan -čudesan saturnov satelit" Dragan lazarević ,Prirodnjačko društvo "GEA" Vršac. Čudesno i lepo predavanje koje je izgleda privuklo i najviše pažnje publike,sudeći po broju postavljenih pitanja.

"Sunce u vašem domu"-koriščenje solarne energije u vašem domu, Momir Đekić,pobednik takmičenja, "Laboratorija slavnih(FameLab)2009". Šteta što ovo predavanje nije moglo duže da traje.

"Direktan prenos iz centra Sunca"-Marko Rančić, finalista takmičenja "Laboratorija slavnih"FameLab)2009".

"Fizikališeš li" -Predstavljanje Društva ljubitelja fizike Fiziks ,mr Tatjana Marković Topalović iz Šapca. Da li u državi postoji neko ko zna bolje da populariše nauku deci u osnovnim školama od ovog pedagoga iz Šabca?

Okrugli sto u sferi popularne nauke-šta publika voli da gleda, sluša i čita o nauci.

Iz grada na Tamišu,
Momčilo Mrčković.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...