Za 27. maj ove godine planirano je lansiranje prvog američkog svemirskog broda sa ljudskom posadom još od 2011. kada su ukinuti letovi spejs šatlova.

PITANJA:

Šta za Ameriku, ali i ceo svet znači uspeh te misije? Kakve posledice bi bile u slučaju njenog neuspeha? Da li će u narednih desetak godina ljudi ponovo hodati po Mesecu, sa kakvim rizicima će se ljudske posade suočavati u predstojećim letovima izvan orbite oko Zemlje? Koje države su sposobne za naredne kosmičke poduhvate? Kada će poleteti nova tura starlink satelita i koliko će satelita poleteti? Koliko ti sateliti smetaju astronomskim posmatranjima?  Šta Rusi planiraju za drugu polovinu sledeće dekade? Šta Kinezi? 

O svemu ovome putem video konferencije razgovarali su sinoć 9. maja:

Prof. dr Dragan Gaijć sa PMF iz Niša (astrofizičar i astrobiolog) 
dr Milan Milošević takođe sa niškog PMF (kosmolog)
prof. dr Dušan Mrđa sa novosadskog PMF (fizičar i vrstan poznavalac astronomskih nauka)
Srđan Penjivrag, Zrenjanin, vodeći poznavalac planetarnih i sličnih misija i izvan granica naše zemlje.
Aleksandar Zorkić, Novi Sad, iz Astronomskog magazina
 
 
TEST

Taj razgovor je strimovan na Youtub kanalu i mogao je da se prati uživo. ALI, ovo je važna napomena, to je bila proba pred mnogo važniji razgovor koji je planiran za 27. maj. Upravo zato, što je razgovor bio samo test on nije bio najavljen i za njega je znalo samo nekoliko prijatelja koji su se zatekli aktivni na internetu i koji su takođe imali zadatak da vrše testiranje strimovanja. Dakle, svesni smo nekih tehničkih problema i nedostatka iskustva u ovom vidu komuniciranju sa javnošću, i nastojaćemo da neke detalje u narednim ovakvim razgovorima popravimo. Ipak, računamo da je našim čitaocima i gledaocima važnija tema i ono što je izgovoreno od nekih tehničkih i estetskih propusta. 

A sad, ukoliko vas odgovori na pitanja s početka interesuju pogledajte snimak razgovora.

KIR 1

 


  


Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #4 Aleksandar Zorkić 12-05-2020 19:28
Citat dragnat:
Gledao sam ali nisam izdržao do kraja. Diskusija je raplinuta, očigledno iz želje da se što više pokrije. Da se nadamo kada bude lansiranje, da će priča jezgrovitija jer će biti usmerena na tu misiju. ...

Ma da, sve je tako... Pročitajte detaljniji odgovor u članku Povodom komentara o tribini Artemis - povratak na Mesec
dragnat
0 #3 dragnat 12-05-2020 10:26
Gledao sam ali nisam izdržao do kraja. Diskusija je raplinuta, očigledno iz želje da se što više pokrije. Da se nadamo kada bude lansiranje, da će priča jezgrovitija jer će biti usmerena na tu misiju. Otežavanje za slušanje je nizak kvalitet slike i tona. Ne znam šta bi drugo trebalo upotebiti umesto Skajpa za konferenciju, verujem da postoji. Mislim da sagovornici trebaju da budu poznavaoci iste oblasti da bi jedan drugoga nadopunjavali a i da bi suprostavili mišljenja. To tada može da dovede do žive i zanimljive diskusije. Voditelj treba da ima uanpred spremna pitanja, koja može unapred da podeli gostima da bi se oni spremili.
Aleksandar Zorkić
+1 #2 Aleksandar Zorkić 10-05-2020 21:49
Citat Oliver:
Znači, video konferenciju koja se ima održati 09.05. najavljujete 10.05. popodne? :o

I zašto ispred AM na konferenciji nije bio Draško Dragović, kao nedvosmisleni poznavalac i autoritet???

Kada će tačno biti konferencija objavićemo blagovremeno (verovatno će konferencija početi pola sata pre samog lansiranja).
2. Penjvrag je izuzetan analitičar i poznavalac planetarnih misija, mogćue i najveći na prostoru bivše YU.
Dragovć je fenomen jer je odličan i kao pisac i kao predavač i kao sagovornik (što je velika retkost), napisao je ogroman broj članaka i elektronskih knjiga, itd. i naravno da je velik autoritet - samo on trenutno nema tehničkih mogućnosti da se priključi video konferenciji.
Oliver
+2 #1 Oliver 10-05-2020 21:09
Znači, video konferenciju koja se ima održati 09.05. najavljujete 10.05. popodne? :o

I zašto ispred AM na konferenciji nije bio Draško Dragović, kao nedvosmisleni poznavalac i autoritet???
Dodaj komentar