23. januar. 2010.

astronauti

Bolje ovako leteti za manje para nego platiti \(20 miliona i leteti kao svemirski turista.

 

Moja žena radi u državnoj firmi i mesečno prima 24.000 dinara. Znači, to je nekih 240 evra. Kažu da je prosečna plata u Srbiji nešto veća od 300 evra. Wow! Koja lova! A šta misliš, koliko su primanja Baćuški na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS)?

Kako su nedavno javile moskovske „Novosti", oko \)150.000.

„Za šest meseci rada na ISS, ruski kosmonauti dobijaju onoliko rubalja koliko iznosi \(130.000-\)150.000," potvrdio je Vladimir Solovjev, direktor ruskog segmenta na ISS.

Solovjev je podsetio da je rad kosmonauta u orbiti ekstremno težak, i u profesionalnom i u zdravstvenom smislu. U njega spadaju održavanje stanice i sprovođenje brojnih naučnih i vojnih eksperimenata i osmatranja.

Obaveze se ispunjavaju u uslovima bestežinskog stanja, u kome telo gubi koštanu i mišićnu masu. Da bi se makar koliko izborili sa time, kosmonauti su primorani da neprestano treniraju i budu fizički aktivni.

Ruski komonauti pred svaku misiju potpisuju poseban ugovor, a plata im se znatno razlikuje od one gerularne koju primaju dok su na Zemlji, podseća Solovjev.

Za razliku od Rusa, Nasini astronauti dobiijaju godičnje u proseku do $130.000, bez obzira da li su u kosmosu ili na Zemlji.

na istu temu:

Koliko zarađuju astronauti?

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 9 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 10 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...