Frenk Kapra je jedanput poručio mladim filmskim stvaraocima da ne prate trendove već da ih stvaraju. Ovih pet S-F filmova i režisera su najbolje ispunili ovaj zadatak.

1. Star Wars

Darth_VaderRatovi zvezda je verovatno najuticajniji film ikad snimljen, a samim tim i najverovatnije najuticajniji S-F film. Međutim ideja o ovom filmu nije bila tako obećavajuća. Kada je Lukas predstavio radnu verziju filma Spilbergu i De Palmi, oni su smatrali da će ga taj film upropastiti. Lukas im je, međutim, narednih godina pokazao u kolikoj su zabludi bili. Snimljeno je (zasada) šest filmova iz serijala i napravljeno bezbroj PC-igara na ovu temu.

Uticaj filma na američku i svetsku kulturu je nemerljiv. Ratovi zvezda su pokrenuli razvoj specijalnih efekata. Započeta je upotreba kompjuterskih specijalnih efekata. Upravo ovaj film je zajedno sa Spilbergovom Ajkulom pokrenuo tradiciju letnjih hit-filmova. Film sadrži mnogo kultnih likova, fraza i citata. Darth Vader je postao jedan od najčuvenijih filmskih negativaca. Citati kao što su "May the force be with you" i "I am your father" citirani su ili neznatno prepravljani u nebrojenim TV-emisijama, parodijama i reklamama. Ostale su takođe upamćene i čuvene fraze kao što su "evil empire", "freedom fighters", "lightsaber" i mnoge druge.

O konkretnom uticaju ovog filma na kulturu najbolje govori podatak da je NASA poslala dršku "lightsaber-a" Luka Skajvokera u jednoj svojoj ekspediciji u svemir i potom je vratila Džordžu Lukasu. Zanimljivo je i to da 390 000 Britanaca deklariše svoju religiju kao džedaj


2. 2001: A Space Odyssey

Hal_brain_room605

Stenli Kjubrik je pravio nesvakidašnje i inovativne filmove. Njegovi filmovi su imali originalne ideje, svaki je bio više ili manje kontraverzan. Upravo Odiseja 2001 je najkontroverzniji. Oko ovog filma kritičari se i dan danas sukobljavaju.

U Holivudu je Odiseja probila put S-F žanru. Pre Odiseje je veoma mali broj filmova holivudske koprodukcije ostvarilo uspeh. Jedna od najvećih vrednosti i inovacija ovog filma je u tome što ima malo dijaloga, i priča. Kjubrik prenosi svoju priču kroz slike i zvučne efekte. Ogroman uticaj na druge filmove i TV emisije Odiseja je ostvarila kroz upotrebu klasične muzike. Korišćenjem dve karakteristične teme koje će u filmskoj i TV-montaži ostvariti najveći uticaj - valcer "Na lepom plavom Dunavu", (ne samo da je izazvao ogromno interesovanje za Štrausovu muziku, nego je izvođen i u okviru misije Apolo 8 oko meseca,) i simfonijska poema "Tako je govorio Zaratustra", koju bi upotrebili kad god bi želeli da se u TV-reklamama prikaže neko dramatično otkriće

Odiseja je među prvim filmovima koji u scenama koje se odigravaju u svemiru nisu imale montirane zvuke, već je dočarana tišina svemirskog vakuuma. Zanimljivo je da ogromna većina Amerikanaca, kada se od njih traži da nacrtaju svemirsku stanicu, crta upravo svemirsku stanicu iz Odiseje.

3. Metropolis

metropolisFric Langov Metropolis je bio prvi veliki epski S-F film. Finansiran je od strane nemačkog superstudija UFA. Bio je neadekvatan, kontraverzan za bioskopsko prikazivanje. Doživeo je veliki neuspeh na blagajnama i umalo upropastio studio UFA.

Uprkos svim poteškoćama koje su ga snalazile, ovaj film ima izuzetnu umetničku vrednost. Metropolis je ostvario ogroman uticaj na potonje filmove. Blade Runner Ridlija Skota ima puno dubokih sličnosti sa Metropolisom, počev od samih ideja filma pa sve do sumorne gotske scenografije. Supermenov Metropolis je upravo dobio ime po ovom filmu. U Betmen-filmovima Tima Bartona, Gotam je kreiran po uzoru na Metropolis.

Metropolis je takođe uticao na muziku i muzičare počev od Motorhead-a, preko Queen-a, pa sve do Madonne... Svi oni su bili pod uticajem Metropolisa stvarajući neke svoje pesme.

Ono što je Metropolis prvi osmislio je sukob ljudi i robota. Temu nalazimo u mnogim filmovima koji su sledili Metropolisu. Takođe je jedan od prvih filmova u kojima srećemo ludog naučnika. Ili kao zanimljivost, da je po prvi put negativac poginuo, tako što je pao sa nekog visokog objekta.

4. Blade Runner

blade_runner_posterIako nije ostvario veliki uspeh na američkom tržištu, film je doživeo globalnu popularnost i ubrzo postao kultni klasik. Blade Runner je poslužio kao kalup za mnoge filmove koji su usledili posle njega. Uprkos činjenici da je film snimljen pre 26 godina on još uvek oslikava moderne trendove i dileme. Prošle godine je proglašen za drugi vizuelno najuticajnijih filmova svih vremena.

Ono što ovaj film čini tako vizuelno uticajnim su slike budućnosti pune neonske svetlosti i tamnih ulica. Upravo ove slike su ga učinile tako privlačnim za kopiranje mnogim dizajnerima futurističkih PC-igara. Takođe su i mnogi japanski animirani filmovi koristili slične scenografije što upravo svedoči o njegovom globalnom uspehu.

Zanimljivo je i da se u krugovima poznavalaca filma proširila "legenda" da firme koje su imale svoje logoe prikazane u filmu počinju da propadaju i finansijski slabe. Atari, Bel sistem, Pan Am, Cuisinart (bivši gigant proizvodnje kuhinjskih uređaja), sve su to firme koje su bankrotirale ili praktično bile uništene u godinama ubrzo posle objavljivanja filma. Čak je i Koka Kola doživela ogromne finansijske gubitke kada je pokušala da zameni stari ukus ovog pića novim. Jedino američki proizvođač piva Badvajzer nije doživeo sličnu ili istu sudbinu kao i ostali.

5. Matrix

matrix_30Ovaj film nije ostvario toliki uticaj na S-F filmove koliko je na akcione. Film je relativno nov u poređenju sa ostalim filmovima, na ovoj listi, tako da se ne može sagledati njegov sadašnji i budući uticaj. Matriks je uneo mnogo novina u snimanje akcionih scena. Sada već čuveni koreograf iz Hong Konga Juen Vu-ping je stvorio koreografiju tuča u Matriksu i na taj način otvorio vrata Holivuda za mnoge kineske majstore borilačkih veština koji su postali veoma traženi. Time su takođe postali popularni i kineski filmovi kao što su Pritajeni tigar, skriveni zmaj i Heroj.

Režiseri filma braća Vačovski su prvi osmislili način snimanja koji je nazvan flo-mo. Ostvaren je tako što se oko objekta postavi desetak kamera koje ga istovremeno snimaju, tako da slika može da se prebaci postepeno sa jedne kamere na drugu u istom vremenskom trenutku, te se dobija utisak da je vreme u filmu stalo, a tačka gledišta se prebacuje sa jedne kamere na drugu. Ovaj način snimanja je potom masovno kopiran i parodiran. Takođe jedna od inovacija je i takozvani "bullet-time effect" koji prikazuje metke kako proleću u usporenom vremenu pored glumca, koji je korišten u PC-igrama kao što su "Max Payne".

Kada je braći Vačovski odobren ogroman budžet za snimanje Matrixa to se tog trenutka odrazilo na njegovo neprikosnoveno mesto u istoriji filma i samim tim i na njegov uticaj na druge stvaraoce. Karakteristično je dešavanje filma, smešteno u tamnu budućnost gde su zle mašine zarobile čovekovu civilizaciju stvarajući virtuelnu sadašnjost ili ti stvarnost.

Author: Andrej Ivaz

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...