spockandroid2Svako ko je pratio Star Trek ili slične serije i filmove, bar jednom se zapitao da li će doživeti da vidi uživo neku od brojnih fantastičnih naprava prikazanih na ekranu TV-a. Da se razumemo, dok smo bili klinci, sve se vrtelo upravo oko tehnologije: koliko god bila uzbudljiva radnja, koliko god bili zanimljivi likovi, koliko god bila upečatljiva poruka o miru, toleranciji i napretku ljudske rase, na kraju se sve svodilo na Enterprajz, fejzere, fotonska torpeda, replikatore, teleportere, štitove i slično. Kada bi počela epizoda, svi smo to čekali da vidimo. Verovatno ste imali omiljeni komad futurističkog hardvera - neko je maštao o replikatorima i svim Big Mekovima koje će njima napraviti, neko je zamišljao kako se teleportuje umesto što čeka autobus za školu, a neko je video onog komšiju što pušta narodnjake ispred nišana imaginarnog fejzera. Za mene, to su bili trikoderi. Možda zato što bi moj omiljen lik, Data, uvek izvadio jedan kada god je trebalo utvrditi da li se iza masivnih metalnih vrata nalaze oblici života ili reprogramirati drevni kompjuter na koji su članovi posade naišli. Dobro, ok, voleo sam i fejzere, priznajem. Ali nešto me je uvek privlačilo kod ekrana osetljivih na dodir  i naprava koje analiziraju okolinu, pružaju informacije, skeniraju predmete i, najverovatnije, omogućavaju igranje Tetrisa. Pored ovoga, veoma su me fascinirali i komunikatori. Spravica koju je Kirk vadio iz džepa sa više stila nego Morfeus svoju Nokiju (a to je bilo godinama pre mobilnih telefona) me je odmah navukla, a kada sam video push-to-talk Starfleet bedževe u Next Generationu, to je bilo to - želeo sam jedan odmah. Sećam se da sam se često lupkao po grudima kao mali, obraćajući se brodu u orbiti. Siguran sam da su izvršili sve naredbe koje sam im poslao.

Iako su mnogi priželjkivali warp jezgro, od svih futurističkih tehnologija koje smo videli u Treku, trikoderi i komunikatori su stigli prvi. Ok, redakcija AM ima onaj transporter u podrumu, ali to još nije zvanično na tržištu. Takođe, svi imamo razne moćne kompjuterske tehnologije na raspolaganju i one rade posao bolje nego što su tvorci serije mogli da zamisle kada su pisali scenarije, ali to nije to. Previše smo se navikli na njih da ih smatramo SF uređajima. Međutim, nagli tehnološki bum koji su pametni telefoni, PMP-ovi i tableti doživeli je omogućio da, zapravo, primetimo novu tehnologiju u svoj silini, umesto da se razvučeno i postepeno uljuljkujemo u nju. Živimo usred prave revolucije mobilnih naprava i u to ime, Astronomski Magazin vam predstavlja vodič za mobilne uređaje, SF ediciju!

starwarsandroids


Pogledaćemo dva najpopularnija mobilna operativna sistema iz ugla jednog tipičnog svemirskog putnika i krenućemo sa Googlovim Androidom. Slede 10 razloga zašto će vam zameniti taj trikoder koji imate u džepu i koji ionako morate da vratite Zvezdanoj Floti po isteku dužnosti.

U našoj zemlji, Androidi telefoni nisu novost. Svi operateri ih nude, dolaze u raznim veličinama, bojama (i cenama) a od nedavno se pojavljuju i Android tableti. HTC, jedan od najboljih proizvođača Android telefona je od nedavno i zvanično prisutan u Srbiji, Samsung takođe kao i njegov novi Galaxy Tab tablet čija popularnost naglo raste u svetu a, nadamo se, i kod nas. Moćni Googlov operativni sistem nudi brojne pogodnosti poslovnom čoveku, social network guruu, domaćici koja traži recepte po internetu, nezrelom detetu koje želi da se pravi važno pred drugarima. Pa ipak, mi ćemo se ovde fokusirati na aspekte ovih naprava koji nas, makar u našim glavama, vode u 23. i 24. vek.

1. Glasovne komande. Voice Actions od Googla zahteva minimum Android verziju 2.2 (Froyo) i omogućava da upravljate vašim uređajem samo preko glasa. Nažalost, srpski jezik nije podržan, ali - iskreno - kada ste čuli da oficir Zvezdane Flote priča na srpskom? Engleski, s druge strane, sjajno radi i možete pozvati osobu tako što kažete “Call” i njeno ime. Naša imena i nadimke Android teško prepoznaje i obično će vas usmeriti ka pogrešnoj osobi iz kontakt liste. Pa ipak, nazovite par drugara po imenima iz omiljenih serija i bez problema ćete pozivati Rajkera ili Džordija bez da pritisnete više od jednog tastera (hej, i u TNG-u su morali da pritisnu značku bar jednom, zar ne?). Naravno, korišćenje zvučnika i mikrofona je obavezno - nećete valjda da držite vašu napravu uz uvo? Ovo nije sve - glasovnim komandama moći ćete da pitate telefon da vam pronađe neki termin na internetu, pošalje mail ili SMS (tekst takođe možete diktirati glasom!) ili da vam pusti vašu omiljenu pesmu Rude Boy od Rihanne. Em. What? 

2. Senzori. Vaš Android uređaj dolazi sa brojnim senzorima. Recimo onim koji utvrđuju vašu lokaciju na mapi, nadmorsku visinu, pa čak i detektuje magnetne anomalije u vašoj blizini. Ne vidimo neku realnu upotrebu za ovo poslednje, ali zar ne bi bilo cool da na pitanje “pa gde je taj prokleti bus?” izvadite napravu, pritisnete par tastera i vašim drugarima odgovorite da je 100m od vas magnetni poremećaj 2. reda. Tek tako. Siguran sam da će prisutni na stanici ceniti i sve što o magnetnim fenomenima na licu mesta iskopate iz Wikipedije.

A kada smo kod analiziranja okruženja, ovo sledeće će da vas oduševi. 

3. Google Goggles. Android ima još jedan moćan senzor koji vam je na raspolaganju. U pitanju je kamera! Ne, vi je nećete koristiti da slikate svoju kolekciju papuča koje ste sami napravili i okačite fotku na Fejs. Umesto toga, koristićete je kao vizualni skener okoline. Postoji nekoliko aplikacija za ovako nešto, ali veliki G je napravio verovatno najbolju. Google Goggles radi na uređajima sa autofokus kamerom i Androidu verzije 1.6 pa nadalje. Omogućiće da skenirate ono što vidite ispred sebe i pronađete informacije o tome na internetu. Ne samo to, prevešće strani tekst.... tojest, vanzemaljsko pismo, naravno.... koje vidite u onom francuskom časopisu iz Merkatora, reći vam koliko košta neki proizvod, analizirati poznatu građevinu koju ste posetili za vreme letovanja i preko interneta vam otkriti o njoj verovatno više nego što zna turistički vodič, i tako dalje. Svakako ćete se silno zabavljati skenirajući logo Coca Cole, učitavajući ponuđen link iz Wikipedije i objašnjavajući društvu da se nepoznata tekućina ispred vas sastoji od vode, šećera, ugljen dioksida, kofeina i fosforne kiseline.

4. Sky Map. Ovo je stvarno sjajna aplikacija i radi na većini Android uređaja a takođe dolazi iz Googla. Usmerite vašu napravicu ka nebu i saznaćete u koje sazvežđe gledate. Tada, naravno, morate da prokomentarišete: “Blizu su” i zabrinuto vratite uređaj u džep. 

5. Snimač glasa. Planirate da vodite kapetanov dnevnik, zar ne? 

6. E-book čitači. SF i fantasy fanovi obožavaju knjige. Knjige u zilion nastavaka, Dine, Hari Poteri, Enderi - neki ljudi jednostavno ne mogu da ih se dovoljno nagutaju. Brojne Star Trek i Star Wars knjige koje su stvorile čitave dodatne svetove i pridodale ih izvornom materijalu (a zbog popularnosti, i često postali deo zvaničnog kanona). E pa, verovatno ste svesni da čitave biblioteke mogu da stanu na memoriju vaše Android naprave. Bilo da želite da “pristupite arhivama” i pronađete neki klasik, ili želite da čitate SF knjige, na raspolaganju su vam svi veliki igrači - poput Kindle-a ili Nook-a za Android koji omogućuju online kupovinu, download i čitanje ogromnog broja knjiga direktno sa vaše naprave. A ako želite da sami ubacite svoje knjige, preporučujemo fantastičnu e-book aplikaciju po imenu Aldiko. Knjige za njega u popularnom epub formatu možete naći preko svakog boljeg torrent pretraživača, a sigurni smo da nećete besplatno skidati neku od neverovatno brojnih knjiga svih vrsta i žanrova koje se inače plaćaju, wink wink nudge nudge. Ipak, najvažnija stvar je što na vaš uređaj možete staviti Autostoperski vodič kroz galaksiju. Ostaje još samo da pokupite svoj peškir i nalepite “Don’t panic” nalepnicu na Android i spremni ste za stopiranje po galaksiji. 

7. Video player. Pored knjiga, SF fanovi svakako vole brojne serije i filmove. Novi Android uređaji puštaju gomilu video formata, a ako i nisu podržani odmah “iz kutije”, uvek možete da skinete Rock Player ili neku od sličnih aplikacija - koje će puštati vašu divx i xvid kolekciju direktno sa memorijske kartice. Uskoro i kod nas dolazi nova generacija Android telefona koji će imati i HDMI video izlaz pa ako sebe obradujete nekim od ovih mobilnih čudovišta i nađete se pored plazme velike dijagonale - zabavi nikad kraja. Sve veći kapacitet SD kartica omogućiće da sa sobom nosite čitave sezone omiljenih serija i nekoliko filmova a veliki ekrani preko 4” kod najnovijih naprava pružiće vam doživljaj kao da ste i sami deo radnje. Zar ne? Pa dobro, svakako bolje nego da piljite u ostale putnike u autobusu ili golubove u parku. Kada smo kod filmova i serija, preporučujemo i IMDB-ovu aplikaciju koja će vam sa neta iskopati podatke, citate, trejlere i još mnogo toga za naslov koji odaberete.

8. Igre. Iako još uvek ne može da se nosi sa količinom iOS igara, Android sve više dobija sjajne naslove za svakog SF fana. Igre poput Halo klona po imenu N.O.V.A ili Transformers G1 će vas dugo zabavljati a ako vam ponestane materijala, uvek možete da instalirate neki od brojnih emulatora za Android i odigrate neki SF klasik sa Nintenda, Sege ili Playstationa 1. Zar ne?

9. Svetlosna sablja za pojasom. Ok, ovo oružije koje nije trapavo i nasumično kao blaster ili fejzer nisu nosili oficiri Zvezdane Flote, ali je tako cool da zahteva posebnu stavku. Android Lightsaber, aplikacija koju je LucasArts zvanično odobrio, omogućiće vam da pritiskom na ekran aktivirate vašu svetlosnu sablju, sve sa poznatim zvukom izvlačenja. Pored toga što će svetleti u boji svetlosnog sečiva vašeg omiljenog lika, sablja će ispuštati zvukove dok mlatarate njom u vazduhu. Deluje sjajno, samo pazite da je ne ispustite prilikom duela sa vašim ocem.

Za kraj smo ostavili nešto stvarno mega sjajno.

10. Univerzalni prevodilac. Slušajte pažljivo. Instalirajte Google Translator na vaš telefon. Pokrenite ga, izaberite neki od podržanih jezika, pritisnite sličicu mikrofona i (opet, na nekom drugom od podržanih jezika) izdiktirajte frazu. Potom, pritisnite sličicu zvučnika i telefon će vašem sagovorniku glasom prevesti ono što ste rekli. Radi, naravno, i u obrnutom smeru, tako da možete da vodite čitave konverzacije sa bićima koje inače ne biste razumeli. Fantastično, zar ne? Sada konačno možete da se propisno predstavite vanzemaljskim oblicima života iz, recimo, Španije. Kažite im da dolazite u miru i poželite im da žive dugo i napreduju.

Eto, nadam se da ste uživali u ovom mobilnom putovanju kroz zvezde. Kao što vidite, na raspolaganju vam je zaista futuristička tehnologija o kojoj ste maštali dok ste bili mali. Ako ste razmišljali o nekom modernom telefonu ili tabletu, pravo je vreme za kupovinu. Ali ne pre nego što pročitate i drugi deo ovog vodiča koji sledi uskoro, u kom ćemo pogledati popularne iOS uređaje - iPhone, iPod i iPad i analiziramo kako oni služe ljude koji žive i rade na konačnoj granici dok hrabro idu gde nijedan čovek, a ni mobilni uređaj, pre nije otišao.

Pročitajte člnak Planetdroid koji govori o jednom interesantnom i jednostavnom astronomskom programu za android telefone.

Još astronomije na telefonu:

Author: Ivan Zorkić

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...