Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat danas je posetio Istraživačku stanicu Petnica, i u njoj razgovarao sa polaznicima aktuelnih programa iz oblasti biologije, hemije, računarstva, antropologije i informatike.

IMG 0771

Ambasador Skat je posetu započeo obilaskom laboratorija za fiziku, arheologiju, biologiju, hemiju i geologiju, i tom prilikom se upoznao sa mogućnostima koje u Petnici postoje za kvalitetan obrazovni rad sa učenicima zainteresovanim za prirodne, društvene i tehničke nauke.

U razogovru sa upravom Istraživačke stanice Petnica gospodin Skat se najviše interesovao za regionalni aspekt i otvorenost programa u Petnici za učenike koji dolaze iz drugih država bivše Jugoslavije, kao i za međunarodne programe.

IMG 0764

„Prvi put sam u istraživačkoj stanici Petnica. Kako sam mnogo toga lepog čuo o vama drago mi je da sam konačno došao da se i sam uverim u te priče. Ohrabruje činjenica da ovde na programima vezanim za nauku možemo videti toliko devojčica, što je u SAD ređi slučaj. Koliko vidim ovde je ključ u načinu rada i odnosu mentora i predavača sa učesnicima. Vrlo je važno što u Petnici negujete kritičko razmišljanje i naučni metod kao način zaključivanja. Sve to je, uz učenje celog života, važno za budući profesionalni uspeh, i sposobnost prilagođavanja novim okolnostima.“ – rekao je ambasador Skat u razgovoru sa polaznicima programa u Petnici, srednjoškolcima iz cele Srbije, ali i regiona.

Istraživačka stanica Petnica ove godine obeležava 35 godina uspešnog rada, a od osnivanja je kroz oko 4000 programa iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka prošlo oko 50000 učesnika.

Razgovor sa polaznicima njegova ekselencija Kajl Skat je iskoristio da čuje šta talentovani srednjoškolci iz ovog dela Evrope misle o budućnosti, i ličnoj, i civilizacijskoj. Tom prilikom su mu predstavljeni i naučni projekti na kojima ovi mladi ljude uspešno rade. Ambasadora je zanimala i lična motivacija učesnika ovih programa za bavljenjem naukom, i dodatnim učenjem tokom letnjeg raspusta.

IMG 0726

Ambasador SAD gospodin Kajl Skat je na kraju posete ovim mladim ljudima poručio: „Učite i radite ono što volite. Kako to volite bićete vrlo uspešni, a samim tim ćete biti u prilici i lepo da zaradite. Ali je važno da postoji ljubav i entuzijazam prema onome što volite.“


Komentari   

Otvoreni um
0 #1 Otvoreni um 14-07-2017 02:44
Nešto mi nije jasno..
Kako čovek može da se bavi antropološkim istraživanjima bez stega i ograničenja, i donosi neke zaključke u eri dominacije političke i rodne korektnosti?

Zamislimo nekog mladog nadarenog momka, koji je istraživao neke pojave, i poželi da iznese svoje hipoteze, ali trt. Ovde vidimo šest devojaka i jednog momka, pretpostavljam da je uopšteno sličan brojčani odnos.

Da zaključim, nema tamo uslova da se neko bavi kvalitetnim antropološkim istraživanjem, tjs imamo klasično gubljenje vremena i državnih para.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži