Časopis ADRB-a ponovo izlazi

vasiona0304 2009

200604Naslovna strana
broja iz 2006.

„Vasiona“, časopis Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, posle sedmogodišnje pauze ponovo će izlaziti! Prvi novi broj u finaloj je fazi i ovih dana treba da bude odštampan.

Planirano je da izlazi četiri broja godišnje. Prvi broj biće dvobroj na 64 strane. „Stara novina“ je povratak na raniji C5 format papira.

Od sadržaja ovog dvobroja možemo izdvojiti obimniji članak o trenutno aktuelnoj sondi „Juno“, nekoliko vesti o astronomskim događanjima u zemlji, prikaz novijih knjiga o astronomiji koje možemo naći u knjižarama, kao i nešto poezije inspirisane astronomijom. Novina je i povratak efemerida, za nastupajuću 2018. godinu, ali samo za izlaske i zalaske Sunca i Meseca.

Nadajmo se da će ovaj novi početak slavnog časopisa biti plodotvoran, i da će obnovljena „Vasiona“ svojim čitaocima pružiti dodatno zadovoljstvo u bavljenju tajnama vedrog noćnog neba.

O Vasioni (sa sajta AD „Ruđer Bošković“)

Prošlost Vasione

Prva dva broja časopisa izašla su u drugoj polovini 1953. godine. Časopis su pokrenuli Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" i Astronautičko društvo Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, kao časopis za astronomiju i astronautiku. Za Astronomsko društvo "Vasiona" je bila nastavak rada na časopisu "Saturn", koji je izlazio pre Drugog svetskog rata. Nenad Janković poslednji urednik "Saturna" bio je prvi urednik "Vasione".

Saradnja sa "astronautičarima" bila je vrlo uspešna sve do 1962. kada je prestalo njihovo finansijsko ušešće, pa je "Vasiona" morala da pređe na manji, današnji format. Tokom osamdesetih godina broj astronautičkih priloga se toliko smanjio, da je od 1980. "Vasiona" samo časopis za astronomiju.

Glavni i odgovorni urednici su bili:

  1. Nenad Đ. Janković, 1953 - 1972,
  2. Pero M. Đurković, 1973. i 1974,
  3. prof. dr Jelena Milogradov-Turin, 1975 - 1982,
  4. prof. dr Branislav Ševarlić, 1983. i 1984,
  5. dr Milan S. Dimitrijević, od 1985 - 2005,
  6. Aleksandar Tomić, 2005. i 2006,
  7. dr Vladan Čelebonović, od 2007. i dalje
Saturn

"Saturn", časopis za astronomiju, meteorologiju, geofiziku i geodeziju je izdavalo Astronomsko društvo punih šest godina između 1935. i 1940. godine. Izlazio je u 12 brojeva godišnje.

Do 1980. "Vasiona" je izlazila u četiri broja godišnje. Od 1980 - 1983. efemeride su bile poseban prilog određenom broju, a od 1984. su zaseban broj.

Značaj Vasione

Kako su svi prilozi recenzirani od strane uređivačkog odbora, njenih preko 6000 stranica predstavlja pouzdani izvor informacija za različite tematske radove učenika (na primer za izradu maturskih radova) i studenata. Ovo je posebno značajno u našoj zemlji gde je malo astronomskih knjiga, časopisa i drugih publikacija.

Redakcija se trudi da članci budu što popularniji. Najčešće su na srednjoškolskom nivou, mada ponekad ima i onih na "zavidnom nivou", koji su namenjeni užem krugu čitalaca.

Prosečno se objavi oko 150 stranica.

Author: Ivan Stamenković

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...