Festival fizike 2018Drugi festivala fizike u Trebinju kojeg je organizovalo Društvo fizičara istočne Hercegovine završeno je astronomskim posmatranjem nebeskih tijela sa terase Doma mladih. Ljubitelji astronomije svih uzrasta iz Trebinja ali i gosti srednjoškolci i njihovi profesori iz Vlasenice - od kasnog sumraka, pa u noć - kroz teleskop su pogledali Mjesec na zapadnom nebu u sazviježđu Raka i planetu Jupiter nisko na jugoistoku u sazviježđu Vage. Mjesec u fazi starosti četiri dana pokazivao je svoje mnogobrojne kratere i tamna mora, a sjajni Jupiter svoje smeđe ekvatorijalne pojaseve i četiri satelita. 

Gosti iz Vlasenice nisu krili zadovoljstvo jer kako su rekli ovo im je bilo prvo teleskopsko posmatranje nebeskih tijela u životu, koje im je na kraju upotpunilo lijepu sliku i utiske o Trebinju. Gimnazija "Jovan Dučić" iz Trebinja kao glavni učesnik festivala, za ovu priliku stavila je na raspolaganje svoj teleskop.

Drugi festival fizike u Trebinju

Festival se održao 19. maja, a pored predavanja eminentnih stručnjaka, učenici su pravili eksperimente iz ove nauke. Festival je počeo u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment, predavanjem dr Milana Pantića iz departmana za fiziku iz Novog Sada, koji je govorio na temu "Aktuelni problemi fizike i astrofizike u 21. vijeku". 

Drugo predavanje priredio je dr Ljubiša Nešić iz departmana za fiziku iz Niša na temu "U carstvu uma Stivena Hokinga".

Učenici Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, Osnovne škole "Vuk Karadžić", srednjoškolci iz Aleksinca i Vlasenice, pažljivo su slušali predavanja doktora iz Novog Sada i Niša, a svoje eksperimente prikazali su u Domu mladih koje je posjetilo mnogo osnovaca, srednjoškolaca ali i starijih građana Trebinja. 

kliknite na fotografije apff 01
apff 02 apff 03
apff 04 apff 05
apff 07 apff 08
apff 09 apff 10
apff 11 apff 12

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...