Rakete-u-akciji_510
Veća ilustracija

Danima nas prži Sunce, neumoljivo, a najbliži hlad je kilometrima daleko. Noge su u prašini, kao u pustinji. Ali se će se podneti jer svi čekamo ono glavno. Lansiranja! Nisam im prisustvovao već duže vreme pa sam malo nervozan. Društvo mi pravi Ed Person iz USA, koji deli moju nervozu. Posmatram ga i pitam se koji je on zaluđenik da je zbog ovog došao u sremsku njivu u prašinu do kolena.

Kocha-Zika-i-Ed-Pearson_510
S leva na desno: Koča, Žika i Ed Pearson

Zvuk sirene označava početak. Stvara se gužva oko svakog modela, pomoćni timovi postavljaju rakete na lansirne rampe. Kablovi se razvlače... Obezbeđenje i policija udaljuju posmatrače na bezbedno, vatrogasci su u vozilu, spremni.Čuje se glas sudije sa megafona, kontrola, odbrojavanje i start. Raketa Saturn 10 para sremsko nebo, moćan zvuk, dim, oduševljenje publike, otvaraju se padobrani delovi se polako vraćaju na zemlju, uspešno - kaže sudija. Odmah startuju Česi sa sa Arianom, nestabilan let, jednom delu se ne otvara padobran, tresak. Rumuni ih prate, Litvanci, Slovaci, a i Srpski tim se takmiči sa 3 rakete a svi letovi su im uspešni. Ukupno je 16 zemalja na ovom 12. Evropskom prvenstvu raketnih modelara koji se od 21. do 29. avgusta bore za odličja FAI-a (Fédération Aéronautique Internationale) a moj Modelarski klub „Sirmium" je organizator a tehničku pomoć pružaju izviđači iz Sremske Mitrovice.

Modeli raketa koji se lansiraju rade se u razmeri i na osnovu tehničkih dokumenata određenih raketa. Ukupna težina je oko 1 kg a za kompletno završavanje jednog modela potrebno je oko godinu dana, što i formira konačnu cenu rakete. Vernost i tačnost izrade donosi određeni broj bodova a drugi deo bodova je uspešnost leta i povatka delova na zemlju.

Ostvareni plasman je: 1.Marian Greš (Slovačka) 2. Antoni Karch (Poljska) 3. Tomasz Karch (Poljska), Ekipno: 1. Srbija, 2. Rusija, 3. Rumunija.

Sledeće godine u istom periodu organizujemo Svetsko prvenstvo što će privući veći broj takmičara iz više zemalja.

Priprema_510
Priprema

Pobednici-pojedinacno_510
Pobednici (pojedinačno)

Pobednici-ekipno_510
Pobednici (ekipni)


Author: Mile Kočić

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...