DSCN3705_170DSCN3624_170DSCN3597_170

Ove godina tradicionalna Letnja Škola Astronomije održana je na planini Vidojevica u mestu Beli Kamen u periodu od 16-24.08.2009. Rad polaznika je bio podeljen u grupe u zavisnosti od interesovanja polaznika. Ja sam lično bio u grupi za Galaksije. Predavač nam je bio Oliver Vince sin našeg najvećeg stručnjaka za oblast posmatranja sunca dr. Ištvana Vincea, člana Mađarske Akademije Nauka.

Predavanja su bila zanimljiva a naročito praktičan rad sa teleskopom i CCD kamerom. Ovo je ujedno bio i prvi ozbiljan rad sa CCD kamerom (tu kameru smo prošle godine dobili od Ljubinka Jovanovica na poklon).Imali smo nameru da radimo fotometriju i spektrometriju ali nažalost nismo imali odgovarajuće filtere.

Slučaj je hteo da smo snimili početak tranzita senke Jupiterovog meseca Ganimeda. Inače to veče je na Jupiteru bilo dvostruko pomračenje jer je Ganimed svojom senkom prekrijo senku Ija. U trenutku dok smo slikali nismo znali o za to jer tamo nažalost nema interneta ali smo kući to proverili.

album Pogledajte album slika sa Belog kamena

Bilo nas je u grupi osmoro sa predavačem. Takođe smo slikali i M-45 sa caljim da pokušamo da odredimo rastojanja uz pomoć fotometrije ali zbog filtera to nije bilo moguće.takođe smo se uverili u sve mogućnosti programa MAXIM dl 5.0.
Na predavanjima smo čuli i o novim naučnim pretpostavkama u vezi Kvazara. Takođe smo čuli kojim se sve metodama mogu meriti rastojanja u našem bližem okruženju pa do poznatih granica.

Sama okolina mesta gde smo bili smešteni je vrlo interesantna. U blizini smo imali predivan bazen a nešto malo dalje je Bibličko jezero. Slobodno vreme provodili smo na bazenu a i na jezeru. Školi je prisustvovalo oko 40 polaznika različitih godina.
U prilogu šaljem slike koje smo slikali sa CCD kamerom i slike sa predavanja i posmatranja, kao i sa mesta u okolini. Slike CCD kamere su u fit formatu pa ko hoće može da ih obrađuje jer na nekim ima dosta šuma. Ko bude obrađivao neka pošalje AM da ih objavi i neka objasni šta je radio. Takođe i meni bi značilo da date sugestije o greškama prilikom izrade fotografija.
Takođe treba istaći da je na ovoj školi prvi put ostvarena saradnja sa profesionalnim astronomima sa naše opservatorije na Zvezdari. Nadam se da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti na obostranu korist.

Attach:


Letnja škola

Ruđerova" LŠA „Beli kamen

... aktivnosti. Dakle, letnja škola može se smatrati prirodnom dopunom jedne takve strategije popularizacije ove nauke. U doba kada se u celom svetu obeležava 2009. godina kao godina astronomije, izbor planine ...

Izvestaj sa prvog dana Rudjerove LSA
... astrognozije. Više o LSA: LETNJA ŠKOLA ASTRONOMIJE  ...

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković" LETNJA ŠKOLA ASTRONOMIJE „BELI KAMEN 2009." - BELI KAMEN, VIDOJEVICA, 16. VIII - 24. VIII 2009 - Ovogodišnja, sedma po redu, Letnja škola astronomije biće ...
Author: Dragan Radmilović

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 9 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 15 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...