Proglašenje imena planeta van Sunčevog Sistema 
izglasanih na konkursu “100IAU NameExoWorlds” 

Srbija je glasala: Vlasina i Morava su imena
novootkrive planete i njene zvezde!

Povodom jubileja koji ove godine obeležava Međunarodna astronomska unija (MAU), 100 godina od svog osnivanja, sve zemlje članice MAU su imale jedinstvenu priliku da kumuju imenu jednoj od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema.  Imenovanje egzoplanete i njene matične zvezde vršilo se u okviru konkursa Imenuj egzosvetove (eng.  NameExoWorlds) koji je bio sproveden tokom 2019. godine. 

banner Vlasina i Morava

Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b. Pobednička imena ovog konkursa objavljena su na globalnom događaju koji je održan 17. decembra 2019. godine u Parizu, gde je zvanično proglašeno da je novo ime zvezde WASP-60 Morava, dok je novo ime njene planete WASP-60b Vlasina

Planetski sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz a udaljen je 1304 svetlosne godine od Zemlje. Zvezda Morava je žuta zvezda nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru ali sa upola manjom masom. Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju, te dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, Vlasina napravi krug oko Morave za nešto više od 4 zemaljska dana.

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta je konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-60 otvorila u maju 2019. godine. Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna ove godine imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, shodno pravilima propisanim od strane MAU. Sve pristigle predloge komisija je proverila te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje koje se u Srbiji vršilo u Noći istraživača održanoj 27. septembra 2019. godine. Imena koja su dobila najviše glasova bila su Vlasina i Morava, a predložilo ih je  Astronomsko društvo Novi Sad (ADNOS, http://www.adnos.org). Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave, a koja celom svojom dužinom protiče kroz Srbiju.

Infographic Vlasina i Morava

Više informacija

MAU je međunarodna astronomska organizacije sa više od 10 000 profesionalnih astronoma iz više od 90 zemalja. Njena misija je da uspostavlja i koordiniše međunarodnom saradnjom u astronomiji, promoviše i štiti astronomiju kao nauku u svim aspektima. MAU je i međunarodno prepoznata organizacija nadležna za dodelu naziva nebeskim telima ili karakterističnim oblicima reljefa na njihovoj površini. 

Više informacija o projektu NameExoWorlds može se pronaći na adresi http://www.nameexoworlds.iau.org/,

dok se spisak svih planetskih sistema koji su bili imenovani u ovom ciklusu možete pronaći na

http://www.nameexoworlds.iau.org/list-of-stars.

Više informacija o sistemu WASP-60 možete pronaći na

https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/5686/wasp-60-b/.

Više o proslavi jubileja 100 godina MAU i o pratećim aktivnostima možete potražiti na 

https://www.iau-100.org/.

Kontakt

Društvo astronoma Srbije

http://www.das.org.rs/

Kontakt osoba 1: dr Tijana Prodanović (predsednik komisije za popularizaciju astronomije pri DAS-u), mob: 062209714, email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt osoba 2: dr Dragana Ilić (član komisije za imenovanje egzoplaneta), mob:,0648650033 email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Author: Tijana Prodanović

Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 4 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...