Kako su naši prijatelji, kako žive ovih dana. Šta rade, jesu li dobro...?

<< prvi dani izolacije

 28. mart 2020. 

28. mart 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 598.245 (umrli 27.762 : izlečeni 131.777) 

Janko Mravik, astronom amater, astrofotograf, telescopemaker... Negde u Nemačkoj

Janko

Zaraza virusom ovde se ne primećuje, tj. ne vidim bolesne, a sigurno da ih ima. Jedino što ne radimo već desetak dana. Mercedes je prestao sa radom tako da ceo grad stoji jer 80 posto stanovnika grada radi za tu fabriku.

Nemamo skoro nikakve zabrane osim: 

Nema velikih skupova, ne rade frizeri, ni restorani što mene ne pogađa jer moja žena je frizerka, a kuva bolje nego kuvari u restoranima (što se da videti po nama). 

Policijske sate ili nešto slično nemamo! Evo sinoć sam bio, a i večeras ću opet da idem da snimam sa jednim drugarom, Rusom. On zapravo nije on Rus već iz Latvijac, ali to je meni isto jer govori ruski, ok, sa mnom nemački. 

Već smo snimali zajedno neke objekte, poznate, ništa specijalno. Hteo sam da snimim aktuelnu kometu, ali na kraju sam snimao sve ostalo osim nje: M101, 81, 82, 13...

Ali večeras ću prvo kometu, a onda sve ostalo. Ovaj Latvijac je početnik i hoće sve da vidi odmah, a ja ne želim to da mu uskratim i zato fotke i nisu bas nešto...

Ne živimo u izolaciji, mada stvarno malo manje izlazimo u kupovinu. Bar ćemo nešto uštedeti. A ja sam se samoizolovao u radionicu i drndam stalno sa onom CNC mašinom. Učim da programiram i sl. 

Nikako da nastavim snimanje za moj kanal Mravic's Garage. Mislio sam da ću sad imati vremena dok ne idem na posao, ali ispalo je da vremena imam još manje. Spavam do 12, a onda sledi doručak, pa ručak i gotovo. 

Evo mislim da će večeras biti jedan time-lapse. Ima i jedan od juče ali kratak, stavio sam ga na fejsbuk. Moram postaviti i na kanal Youtube.

Sve u svemu mi smo zdravi, dobro smo, čekamo da počnemo raditi, a koliko su nam javili iz firme neće od toga biti ništa do 17 aprila.

Moji su zdravi, mislim na roditelje sestru i rođake, čujem se sa kumom Jaroslavom sad skoro svaki dan. Pratim dešavanja oko maratona, Letenke, i svega ostalog. Nešto sam razmišljao da doletim, ali bukvalno, na kamp, ali nije sigurno jer ne znam kakvo će biti stanje do tad.

Marino Tumpić, znanstveni novinar, Vidulini

Marino i Marina

Virusi kao virusi, neki onakvi neki ovakvi a obzirom se pravosudje jos nije decidirano izjasnilo oko mišljenja bolje ga ne iznositi... 

Osim toga ovo je sada jako dobro vrijeme za replaniranje aktivnosti i sustizanje onih akutnih a uvijek aktualnih poslova koji nam redovno stoje po tjedan ili dva u zaostatku. 

Kćerka i ja provodimo vrijeme zajedno obzirom se već vremena silom aktualnih prilika vratila iz Zagreba u Viduline. Uglavnom, sve je odlično, predobro! 


 26. mart 2020. 

26. mart 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 511.603 (umrli 23.568 : izlečeni 122.058) 

Jozef Šuštar, teleskopdžija, astronom amater

Jozef 2

Desio se zanimljiv niz događaja za mene a u vezi ove situacije.

Istekla mi je važnost pasoša. Predao sam sve ali kada sam trebao da ga podignem zatvorili su šaltere.

Pošto sam napunio 65 godina istekla mi  je i vozačka dozvola. Zakazao sam lekarski pregled ali je zbog situacije otkazan.

Zadnjih godinu dana sam na birou za nezaposlene i imam obavezu da se svakog meseca javljam. Zadnje javljanje nisam mogao da obavim jer su zatvorili šaltere.

Zahtev za penziju sam morao da podnesem elektronski jer su zatvoreni šalteri...

Na pitanje kada ćeš u penziju stalno sam iz zezanja odgovarao 'još dve olimpijade' ili 'još jedna olimpijada',  'čekam olimpijadu u Tokiju' 

Sada su pomerili i olimpijadu...

Ostao sam zaglavljen negde u vremenu. 

Inače sam dobro. Imam nekoliko hobija pa mi nije dosadno.  Tu je dvorište i garaža odnosno radionica, pa mogu ipak da izađem i prošetam. Malo se zabavljam sa psom koji se 'doselio' pre nakih mesec dana, malo sam uz računar i internet i prođe dan.
Sve u svemu ova izolacija mi ne pada tako teško.

Jozef 1
Jozef na Letenki objašnjava učenicima...


 24. mart 2020. 

24. mart 2020. 
Prema Johns Hopkins University & Medecine od virusa korona:
Zaraženi 415.876 (umrli 18.574 : izlečeni 107.811) 

 

Čedomir, Čeda, Stanokvić, posmatrač, predavač...Niš
i Kristina Stanković, predavač, pedagog u našem kampu, inače dipomirana astrofizičarka. 

Stanovic
Čeda, Tea, Lana i Kristina

Šta radimo? Pa šta ćemo. Sedimo kući i ne izlazimo nigde. Od pre par dana ne radim zbog vanrednog stanja jer mi je takav posao da sam non-stop po divljini i da se noću vraćam kući. 

Srećemo mnogo ljudi pa da se ne bi izlagali riziku, svi u firmi smo otišli na odmor od bar 3 meseca. 

Kristina radi, ali pod zaštitnom opremom, maske, rukavice, konstantna dezinfekcija. Sad je u drugoj smeni do 23 sata. Inače njena firma nema drugu smenu, ali su je uveli zbog virusa pa prva ode do 14 sati, onda svi napolje, kompletna dezinfekcija pa onda druga smena. Njima bar posao ide. Ona i dalje radi kao fizičar na testiranju kvaliteta optike... Nemam pojma šta tačno. 

Klinci su ok, Lana na jesen kreće u predškolsko, Tea ima godinu ipo i zeza nas sve. Baš je aktivna pa smo non-stop u jurnjavi za njom. 

Propisa se pridržavamo i zbog nas i zbog dece, a i zbog okoline. Bar je nama jasna matematika i šta je eksponencijalni rast pa se trudimo da mi nemamo udela u tom rastu. 

Lana mi pre dva dana reče da bih mogao da se obrijam malo. Ušla joj dlaka moje brade u oko kad je htela da me poljubi. Kad mi je rekla, odmah sam otišao da joj ispunim želju.

StankovicC
Majka da ga ne prepozna

Jeste da se nisam brijao 20 godina, bukvalno. Bradu sam pustio sa 15 godina. Kristina me nikad nije videla vez brade. Još ne sme da mi priđe. Kaže neprijatno joj kad me vidi. Misli da sam moj ćale  😃 Inače moj otac i ja ličimo ko blizanci 😃

Eto to je ukratko


Komentari   

Oliver
0 #1 Oliver 27-03-2020 20:57
Šta ko radi, a Korado Korlević? ;-)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži