Finalni radovi na otvorenom postavu

IMG 20210316 WA0039

Industrijsko-obrtnička škola Pula i Astronomska udruga Vidulini provode aktivnosti i radove na formiranju Centra za svemirska istraživanja Pula (CSI Pula), na Vidikovcu. Povoljne vremenske prilike omogućavaju učenicima i njihovim mentorima nesmetano izvođenje radova na vanjskim postavkama; cvjetnoj galaktici, planetarnoj šetnici, Sunčevom satu..

Zahvaljujući prošlogodišnjoj suradnji sa Cesta d.d., Pula, TZ Pula, i Centar 2004 d.o.o., Pula odrađeni su radovi na pripremi instalacija postolja Sunčanog sata, pripadajuće planetarne šetnice i cvjetne galaktike. Tijekom prošlog tjedna posebnim transportom dopremljen je veliki kameni blok zahvaljujući suradnji sa Kamen d.d., Pazin te postavljen na svoje postolje. On je temeljni dio Polarnog Sunčanog sata koji će po izradi satnog mehanizma uz podršku Seana Lisjaka, Tehnomonta d.d. krasiti prilaz u školu i pokazivati točno, Sunčevo vrijeme.

Učenici prvih i drugih razreda Industrijsko-obrtničke škole sa svojim mentorima (Dragan Basara, Loren Kaić) sada izvode praktične radove te na taj način obrazovni proces pretvaraju u trajne vrijednosti koje će ovi učenici sobom ponijeti u svijet odraslih, kada steknu školsku diplomu. Angažiranjem učenika u teoriji i praksi istovremeno se stvara i osjećaj „svojine“ na elementima vanjskog postava CSI Pula a time i njihova zaštita i pažnja jer je to njihovih ruku djelo. Ravnatelj Dragan Radovanović ističe kako tu postoji i element budućnosti, a on će nastupiti kada ti isti učenici i učenice „sutra“ dođu ovdje sa djevojkom, dečkom ili jednog dana sa svojom djecom ponosno pokazati što su oni radili u školi kojoj se učenici redovno vraćaju i nakon završenog školovanja.

Pogledajte album slika sa ovog događaja (sedam fotografija)


Do kraja ovog tjedna uz povoljne vremenske prilike drugim kontingentom pomno izabranog bilja (Ivica Lađarević, AUV CAB Laboratory) dodatno će se oplemeniti postav Cvjetne galaktike. Marino Tumpić (AUV) kazuje nam kako ovakav projekt ne bi bio moguć bez velikog partnerstva i suradnje sa Industrijsko-obrtničkom školom te svim drugim partnerima i suradnicima kojima IOS i AUV upućuju veliku javnu zahvalu na razumijevanju i prepoznavanju važnosti projekta koji ostaje cjelokupnoj sredini. U sklopu CSI Pula na vanjskom postavu nalazi se još i Gnomon sa putokazima prema izabranim gradovima i stranama svijeta.

Nadamo se završetku radova na vanjskim elementima CSI Pula do 12. travnja za kada se planira svečano otvaranje, nažalost bez aktivnog učešća javnosti obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, zaključuje Tumpić.

IMG 20210318 115901


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...