Istraživačka stanica Petnica će april mesec iskoristiti da započne novu programsku aktivnost - „Otvoreni Petnički seminari“. Ideja je da se u desetodnevnom intenzivnom online seminaru predstave sve naučne oblasti koje postoje u Istraživačkoj stanici Petnica, kroz zanimljiva predavanja i intereaktivne radionice. Seminari su namnejeni ne samo polaznicima programa u Petnici, već i svim zainteresovanim građanima. Ova aktivnost je uvod u sezonu seminara koja treba da započne u kampusu Istraživačke stanice, čim epidemiološki uslovi to dozvole.

2013 06 15 12.33.58 copy

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta 14-19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija. Danas je IS Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima u nauci i tehnologiji. Istraživačka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, Stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih. Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremljeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, biljaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih učila itd.

 

Bogato obrazovno i naučno iskustvo će kroz „Otvoreni seminar“ postati dostupno i svim drugim srednjoškolcima, nastavnicima, roditeljima, ali i zaljubljenicima u nauku. Želja ove evropske institucije za rad sa talentovanim srednjoškolcima i studentima je da u periodu dok trenutni talas epidemije još uvek ne dopušta rad u školama, kroz ovakvu obrazovnu aktivnosti obezbedi kvalitetan naučni sadržaj svima koji su zainteresovani za njega.

„Želimo da naši stručni saradnici, i nekadašnji polaznici, koji imaju ekspertizu u različitim zanimljivim naučnim oblastima, svoje znanje prenesu, ne samo našim polaznicima, nego i svima zainteresovanim u Srbiji. U pitanju je jedan mešoviti model predavanja, i interaktivne diskusije, koja je veoma važna kako online kontekst predavanja ne bi bio suvoparan. Pokazalo se da naši polaznici imaju veliku želju da aktivno učestvuju u diskusiji sa predavačima. Celokupan sadržaj je dostupan i nakon završetka seminara na našim društvenim mrežama, pa ga i škole mogu koristiti za upotpunjavanje svoje nastave.“ – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

1185569 10151554390311805 2903723 n copy

„Petnički otvoreni seminar“ će pokriti zanimljive teme iz oblasti astronomije, matematike, fizike, elektronike, robotike, računarstva, biologije, biomedicine, hemije, geologije, geografije, arheologije, antropologije, istorije, lingvistike, psihologije, dizajna, a govoriće se i o naučnom metodu i istoriji i filozofiji nauke. 

„Petnica planira da sa ovakvim događajem nastavi i kada se okolnosti sa pandemijom smire. Kao i sa organizacijom online obrazovnih aktivnosti, i ova će biti iskorišćena da se najbolja iskustva uklope u redovan rad u normalnim okolnostima. Možda jesmo bili primorani da neke aktivnosti organizujemo online, ali treba iskoristiti najbolje od njih, kako bi stečeno iskustvo unapredilo naše programe i u redovnom stanju. Deljenjem i otvaranjem ovakvih obrazovnih sadržaja zahvat onih koji mogu iskoristiti Petnicu za svoj lični razvoj postaje mnogo veći.“ – zaključuje Nikola Božić iz Petnice.

Istraživačka stanica Petnica priprema se da svoje aktivnosti uživo u svom kampusu započne čim epidemiološki uslovi to dozvole, najverovatnije u maju mesecu. Pravila ponašanja i rada tokom pandemije COVID-19, usvojena tokom prethodne godine biće primenjivana i ove godine, kako bi se obezbedila zaštita zdravlje polaznika, saradnika i zaposlenih. Sve je spremno da se u manjim grupama na otvorenom i u laboratorijama, intenzivno radi tokom dugih letnjih dana, kako bi svi oni koji su izabrani za učešće na programima dobili priliku da svoje prve korake u nauci i naprave u Petnici.

1174795 10151555911271805 102661164 n copy

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...