U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ otkriven je spomenik Jevremu Obenoviću, po kome ova akademska institucija nosi ime

309197410 10166595317710290 8602259335361528017 n

Povodom 169. rođendana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u njegovoj Botaničkoj bašti krajem septembra otkriven je spomenik Jevremu Obrenoviću, koji je donacija Rotari klubova Srbije i Crne Gore.

Botanička bašta Instituta za botaniku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu je sa lokacije na Dorćolu, nakon velike poplave 1888. godine, premeštena na današnju lokaciju u centru grada. Nakon abdikacije 1889. Godine Milan Obrenović je povodom punoletstva svog sina kralja Aleksandra Obrenovića, Univerzitetu darovao imanje koje je pripadalo njegovom deda-stricu Jevremu Obrenoviću. Jedino uslov kralja Milana za ovaj dar bio je da se Botanička bašta zove Jevremovac, kako bi se očuvala uspomena na njegovog velikog pretka. 

Nakon 130 godina od tada, zahvaljujući donacijama Rotari klubova iz Srbije i Crne Gore, u ovoj instituciji je otkriven spomenik Jevremu Obrenoviću. Pozicija za bistu nalazi se u blizini zbirke starih sorti voća sa područja Srbije, na tom mestu je nekada davno bio voćnjak gospodara Jevrema, a tamo se može videti i reprezentativan primerak hrasta lužnjaka starog više od 160 godina. 

IMG d149ab9ac18631be78f813dddd258d42 VSpomenik su otkrili dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ljibiša Stanisavljević I
guverner Rotari Distrikta za Srbiju i Crnu Goru Nikola Božić.

“Posebnu zahlvalnost dugujem Rotari zajednici Srbije i Crne gore, kao i guverneru Rotari Distrikta Nikoli Božiću za donaciju sredstava za izradu ovog spomenika. Botanička bašta “Jevremovac” i Rotari klubovi su i u prethodnim godinama uspešno sarađivali u programima sadnje novih stabala u Bašti, kao i na projektu sadnje medonosnog bilja u Institutu za mentalno zdravlje Srbije u sklopu hortikulturne terapije za njihove pacijente.” rekla je upravnica Botničke baste Biološkog fakulteta u Beogradu na svečanosti otkrivanja spomenika.

Spomenik su otkrili dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ljibiša Stanisavljević I guverner Rotari Distrikta za Srbiju i Crnu Goru Nikola Božić.

Gospodin Božić je na ovoj svečanosti istakao: „Ponosni smo na svoju donaciju Botaničkoj bašti u Beogradu koja je omogućila izradu spomenika Jevremu Obrenoviću, po kome ova institucija nosi ime. Ovime smo u mesecu koji je u Rotariju posvećen obrazovanju ukazali na značaj akademskih institucija, ali i ostavili stalni trag Rotari podrške zajednici u kojoj živimo. Raduje na da smo mogli da pomognemo u realizaciji ovog svojevrsnog naučnog, istorijskog i kulturnog projekta.“.

Osnivač Botaničke baste prof. Josif Pančić bio je prinuđen da nakon te velike poplave pronađe novi prostor za učionicu pod otvorenim nebom Univerizteta u Beogradu. Ubrzo je umro, i nije sačekao da je vidi u novom svetlu na imanju gospodar Jevrema, ali je njegovo delo nastavilo da živi i obrazuje generacije mladih ljudi.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...