Kada bismo mladim ljudima dali da urede državu
- sve bi bilo mnogo bolje.

Ovo pišem u poverenju i sitnim slovima, da me ne čuju i ne čitaju ovi studenti koji učestvuju u Pab kvizu. Istorija se ponovila, opet ništa od pitanja nisam znao, a to me je baš začudilo jer ja sam u školi učio i predvojničku obuku i čitao Kapital i znam za takve svetske ličnosti kakve su Sirimavo Bandaranaike, Golda Majer, Moše Dajan, Jumdžagin Cedenbal i znam za Žan Gabena i Đinu Lolobriđidu i da ne nabrajam dalje. 

kvizPrva

Bilo je prijatno veče u četvrtak 23. februara. U kafeu Zenit su već od pola sedam uveče počele da se okupljaju ekipe takmičara. Zenit je u centru grada, ali opet na tihom, pa čak pomalo i skrivenom mestu tako da u taj restoran-knjižaru ne dolaze slučajni i zalutali prolaznici, koji bi samo da popiju jedno piće, usput dok idu u poštu. 

Svuda po zidovima su police pune knjiga, mada je pravi prodajni prostor knjiga ispod, u podrumu. Kada ste u ovom pabu nemate osećaj da ste u restoranu, nego više kao kod dobrog prijatelja. Takav ambijent i takva atmosfera potpuno odgovara ovom kvizu. 

Cilj  kviza je čaroban. On, kviz kaže: hajde da se zabavimo, ali zajedno. Ne poznajete se međusobno? Pa odlično, evo prilike. Svaka ekipa takmičara ima četiri člana i to po jednog sa svake godine studija. Tako student prve godine ulazi u ekipu sa studentima ostalih godina. I tako se oni upoznaju, a kasnije, čak i mnogo godina kasnije prave zajedničke projekte, rešavaju zadatke i to ne samo iz fizike, nego iz života. I tako dalje, shvatate već. 

Nego evo podataka: kviz se sastoji iz više oblasti (opšta kultura, film, istorija, geografija, muzika… naravno i pre svega – fizika), u kvizu je učestvovalo osam ekipa. Prve četiri ekipe dobile su zaslužene nagrade, poslednja ekipa je od organizatora kviza, Petra Malog i Davida Kneževića (obojica sa visokim zvanjem doktora nauka novosadskog PMF) dobila piće po želji (da se, kažu organizatori, ne demorališu). Posebna i možda najvažnija nagrada je predviđena za najbolje plasiranu ekipu iz oblasti fizike. 

Nagrade je obezbedio Departman za fiziku PMF iz Novog Sada. Važnu pomoć kvizu dala je studentska organizacija Klub fizičara. 

Od mogućih 82 boda najbolja ekipa osvojila je 47,25. što je izvrstan rezultat s obzirom na težinu pitanja. Najbolja ekipa za oblast fizike od mogućih 10 bodova, osvojila je DEVET! 

***

Steći ćete pogrešan utisak ako pomislite da su takmičari i uopšte studenti fizike neki za nauku posebno nadareni momci i devojke, da nose debele naočare i da razgovaraju u formulama. Uopšte nije tako. To su ljudi koje viđate po ulici sa slušalicama na ušima, u bioskopima sa 3D naočarima, u marketima sa korpama u kojima stoji jedna čokolada ili flaša koka kole. Njih od ostalih iz njihove generacije izdvaja našto nevidljivo: znatiželja i spremnost da je zadovolje. Pre nego što su došli na studije većina njih nije ni bila svesna tih svojih karakteristika. Njih su otkrili tek na studijama. I družeći se sa ostalim vršnjacima, na primer u kvizu.

 
 

Kviz 1

Kviz 2

Kviz 3

Kviz 4

Kviz 5

Kviz 7

Kviz 8

Kviz 9

  

POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA (130 FOTOGRAFIJA) 

  



 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...