U sredu 2. juna u 20 časova je upriličeno  astronomsko veče na veliko zadovoljstvo dece, zaposlenih i  rukovodstva škole. Svima je ovo bila zaista jedinstvena prilika da se čuju vrlo zanimljiva predavanja cenjenih gostiju profesora fizike u zrenjaninskoj gimnaziji Tibora Makana o svemiru u 27 koraka u zbornici škole kao  predavanja uglednih gostiju na temu planeta Zemlja povodom 5. juna dana planete Zemlje koja su se sastojala iz četiri dela ovim redosledom:

  • Nastavnica geografije Bojana Ergarac- Zemlja kao kosmičko telo
  • Nastavnica fizike i hemije Jelena Bracić- Kisele kiše
  • Nastavnica geografije Sanja Ristić- Globalno zagrevanje
  • Nastavnik fizike Miša Bracić- Ozonske rupe

Oba predavanja su usledila odmah nakon što je predsednik SAAS Dragan Radmilović,a nakon pozdravnog uvoda domaćina direktora škole mr Halai Zoltana i predstavljanja programa astrovečeri moje malenkosti Velizara Monića za decu i ugledne goste zvanično otvorio izložbu astro fotografija astronoma amatera Srbije.

Pogledajte album fotografija
album

Povodom 5. juna dana planete Zemlje, slušali smo poučna i zanimljiva predavanja o našoj planeti sa kosmičkog i što je najvažnije ekološkog aspekta. Poneko je naučio a poneko je proširio svoje znanje o mehanizmima nastanka onih posledica koje nas na planeti dosta muče, a to su kisele kiše,globalno zagrevanje i rupe u ozonskom omotaču. Posledice enormne emisije štetnih gasova iz raznih izvora po rečima naših predavača,nemoguće je otkloniti u potpunosti u  kratkoročnom periodu ali se mogu ublažiti u većoj meri smanjenjem obima emisije štetnih gasova u atmosferu. Predavanja su bila zanimljiva i prilagođena uzrastu dece viših razreda osnovne škole.

2-deo-predavanja-o-kiselim-kisama
faza-3-montaza-i-pricvrscenje-tubusa-teleskopa
pred-otvaraje-izlozbe
zavrsne-pripreme-i-testiranje-video-bima
predavanje-o-teleskopu

Profesor fizike Tibor Makan je simultano u zbornici škole održao predavanja za učenike i prisutne na mađarskom jeziku na temu: “Svemir u 27 koraka”. Po gromoglasnom aplauzu na kraju sam zaključio kakva su predavanja bila.

Astro večeri su prisustvovali učenici astronomskih sekcija, predsednik AD “Milutin Milanković” Srđan Penjivrag,zatim dr Oliver Vince doktor astrofizike koji radi Astronomskoj Opservatoriji u Beogradu kao i cenjeni predsednik SAAS ili Saveza Astronoma Amatera Srbije Dragan Radmilović koji je upriličio ovu izložbu prelepim astro fotografijama. U ime škole se zahvaljujemo svim AD posebno autorima fotografija Laslu Kočmarošu,Janku Mraviku,Jaroslavu Grnji i drugim autorima na entuzijazmu,stručnosti što nam otvaraju dublji pogled u vaseljenu. Od organizatora i realizatora ove putujuće izložbe prisustvovali su nastavnici i profesori fizike i geografije iz OŠ”Vuk Karadžić”, OŠ”Žarko Zrenjanin”, OŠ”Dr Jovan Cvijić”nastavnici i radnici i rukovodstvo OŠ”Servo Mihalj”, kao profesori fizike Zrenjaninske gimnazije prof. Nikola Tankosić i prof. Tibor Makan. Ovu itzvanrednu izložbu je nadasve odobrio Savez Astronomskih Društava i Astronomskih Sekcija Vojvodine. Izložbi je prisustvovala i predstavnica lokalnih medija i radija Novi Sad Otilija Konjo.

Za vreme oba predavanja Dragan Radmilović i domaćin izložbe je svojim pozitivnim raspoloženjem uspeo da odagna sa neba nezgodne ciruse koji su dolazili sa juga prema severu i na taj način je njegov SW ugledao svetlost noći posle završenih predavanja. U saradnji sa dr Vinceom, održao je predavanje o teleskopu sa uživo demontracijom montaže teleskopa pred učenicima astronomskih sekcija i učenicima naše škole. Mali problem oko zaklonjene zvezde severnjače je otklonjen demonstrativnim ručnim praćenjem planete Saturn sa vidljivim tačkastim satelitima. Predsednik AD Zrenjanin Srđan Penjivrag je montirao još jedan SW manje aperture na EQ2, tako das su učenici mogli da vide planetu Veneru koja je sijala na nebu. Mars je u to vreme nažalost bio zaklonjen oblacima. Sve u svemu vrlo poučno veče za sve sa dozom uzbuđenja koje uvek prati ovakva osmatranja. Zadovoljstvo i osmesi učenika uz mnogobrojna pitanja upućena Draganu, Srđanu i Oliveru uz najčešći uvod: “Zašto?” i “Kako?” posle osmatranja i predavanja o teleskopu je obeležilo finale ove večeri kao i razgovori o budućim poduhvatima na temu astronomije i jesenjeg osmatranja neba iznad škole i popularizaciji prirodnih nauka na moje lično i zadovoljstvo ostalih kolega fizičara. Ostaje nam zadatak da u našoj školi nastavnici fizičari osnuju astronomske sekcije i na taj način ostvarimo kvalitetniju distribuciju znanja našim mladim pametnim glavama čiji entuzijazam nema granice kada upru pogled ka zvezdama!

A sada ponešto i o domaćinima ove astronomske večeri:

Naša škola se sastoji iz dve zgrade. Centralna zgrada je u ulici Mađarske komune 55, a druga zgrada se nalazi u ulici Servo Mihalja 64/a. Imamo ukupno oko 853 učenika raspoređenih u 48 odeljenja. Od toga u 24 odeljenja nastava se odvija na srpskom, a u 24 odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku. U obe zgrade funkcioniše poludnevni boravak za učenike od I do IV razreda. Naša škola se može predstaviti i izvodom iz aktuelnog Razvojnog plana škole. Naša misija je  verovanje da je različitost, uvažavanje i razmena nacionalnog i kulturnog nasleđa bogatstvo. Zbog toga je čitav naš rad, pored obrazovanja i vaspitanja, posvećen negovanju tolerancije i uzajmnog uvažavanja.Vizija, kojoj težimo, je škola koja će negovati partnerske odnose svih zainteresovanih aktera. U takvoj školi će kompetentni nastavnici organizovati nastavu u kojoj će učenici lakše i brže učiti, a roditelji biti uvažavani kao ravnopravni učesnici u radu škole.

Istorijat škole

Istorijat naše škole je strogo u vezi sa nastankom Mužlje. Mužlja je nastala 1890 godine kao rezultat politike naseljavanja tadašnje Mađarske Kraljevske Komore. Mužlja se nalazi na oko 6 km od centra grada (tadašnjeg Bečkereka), koji je u ono vreme bio privredni, politički, kulturni i društveni centar okruga Torontal. Nalazi se na desnoj obali reke Begej. Na samom početku tu se doselilo oko 2680 ljudi, odnosno 423 porodice. Od 1971. Mužlja postaje XIV Mesna Zajednica Zrenjanina.

Zabavište je osnovano 1892., dok je crkva sagrađena 1902.

Školsko zvono se prvi put oglasili 1893.godine. Škola je imala četiri razreda.

Prvi prosvetni radnik naše škole je bio Gruis Šandor i imao je funkciju direktora i učitelja. Pored njega decu su podučavali njegova supruga i Segfi Šandor učitelj. Nastava se održavala u dve smene, a oko 420 učenika je prilično neredovno pohađala časove.

Žitelji Mužlje su živeli pod dosta teškim uslovima, a to dokazuje i činjenica da su deca već od 8.-me godine života obavljala teške fizičke poslove. 95% stanovništva je živelo od poljoprivrede.

Između 1920. i 1930. god. nastali su prvi salaši (70). Za ove ljude sagrađena je škola na Deonici 1936.-te godine, koja je radila do 1985.

Krajem 1928. doseljeno je 19 optant porodica u tzv Gornju Mužlju. U blizini Todorovog salaša sagrađena je prva škola za ovu decu srpske nacionalnosti, tzy optant škola koja je radila do 1955. Poslednji učitelj ove škole je bio Veselin Dimitrijević.

Obe škole su imale izuzetno veliku ulogu u kulturnom i društvenom životu sela, posebno u opismenjavanju stanovništva.

1955. god.,zahvaljujući brzom ekonomskom razvoju Zrenjanina doselilo se dosta mladih u Mužlju, tako da se osnovala osnovna škola sa osam razreda.

Zgrada u ulici Servo Mihalj sagrađena je 1964.-te godine. U početku je radila kao četvorogodišnja, da bi vremenom postala osmogodišnja. Nastava se odvijala u dve zgrade, postojala su 3-4 odeljenja na mađarskom i 1-2 odeljenja na srpskom nastavnom jeziku. Naravno i dan danas smo dvojezična škola.

1972. god. Sagrađena je današnja centralna zgrada u ulici Mađarske komune. Interesantno je napomenuti da je naša škola tada brojala oko 1270 učenika.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...