Gradska biblioteka Žarko Zrenjanin, 16.6.2010.

Zvucima sa violončela maestra Ronija Berahe započelo je završno veče manifestacije Dani astronomije u Zrenjaninu – Proleće 2010 u Gradskoj narodnoj biblioteci. Dragan Radmilović, predsednik udruženja Astronomskih društava Srbije podelio je zahvalnice zaslužnima za uspešno realizovanje ove manifestacije. Dr Oliver Vince, specijalni gost sa Astronomske opservatorije u Beogradu održao je interesantno predavanje o galaksijama. Nikola Tankosić, profesor fizike u Zrenjaninskoj gimnaziji nam je pričao o jednom od najvećih naučnika sveta – Milutinu Milankoviću. Iako je školski raspust počeo Biblioteka je bila ispunjena do poslednjeg mesta, čak je ponestalo i mesta za stajanje.

U samom centru grada postavili smo teleskope i omogućili zainteresovanim građanima da posmatraju sa nama. Gužva je bila velika a oblaci su bili dovoljno tolerantni da sačekaju da se Mesec i Venera spuste ispod horizonta pa tek onda da prekriju grad. Zrenjanin ima prelepu dekorativnu rasvetu, ali nažalost ona kvari pogled na noćno nebo i malo toga možemo da vidimo iz centra grada.

Sinergija izložbe astrofotografija, popularna predavanja i posmatranja teleskopima pokazala se izuzetno uspešna. Priliku da pogledaju lepe i edukativne fotografije imalo je više od 5000 đaka, njihovih roditelja i nastavnika u 6 osnovnih i srednjih škola u Zrenjaninu i okolini.

  • OŠ “Vuk Karadžić”, Zrenjanin
  • OŠ “1. oktobar”, Botoš
  • OŠ “2. oktobar”, Zrenjanin
  • OŠ “Jovan Cvijić”, Zrenjanin
  • OŠ “Servo Mihalj”, Mužlja
  • Zrenjaninska gimnazija, Zrenjanin


 

Održano je sedamnaest naučnopopularnih predavanja. Prisutni su imali prilike da čuju priču o galaksijama, Sunčevom sistemu, planeti Zemlji i našim poznatim naučnicima. Proslavili smo Dan planete Zemlje, razgovarali o problemima koje smo napravili atmosferi i ponudili neka rešenja. Specijalna predavanja bila su posvećena teleskopu, njegovim osobinama i mogućnostima.

 

Po prvi put mnogi su uspeli i da dotaknu nebo držeći na dlanu tamne i tajnovite meteorite. Jedan nađen u ledenim prostranstvima Sibira a drugi u toplim pustinjama Amerike. I jedan i drugi svedoci stvaranja Sunčevog sistema.

 

Odavno smo prestali da se žalimo na vreme, ali dugo nismo imali ovako kišovito proleće. Ipak, bili smo uporni i u nekoliko škola uspeli da posmatramo kroz teleskope. Mesec je najviše interesovao najmlađe a najviše uzdaha izazvao je Saturn. Stariji su želeli da vide dvojne zvezde, magline i galaksije. Iz centra Zrenjanina veliki je uspeh videti i sam Mesec usled ogromne količine bespotrebnog svetlosnog zagađenja.

Nema bolje popularizacije astronomije i srodnih nauka nego kroz škole. Imali smo to zadovoljstvo da su nam učionice uvek bile pune i redovi pored teleskopa dugi.


Zahvaljujemo se Draganu Radmiloviću na velikom trudu. Autorima fotografija na majstorskim slikama. Prijateljima iz Vršca, Bačke Palanke, Novog Sada, Beograda i Bačkog Petrovca na pomoći oko teleskopa i predavanja. Škole su bile odlični domaćini, nastavljamo na jesen.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...