Izložba astrofotografija je konačno došla i u Južni Banat. Premijeru je doživela 5 jula u Domu kulture "Kočo Racin" u Jabuci kod Pančeva. Ovaj dom kulture (možda i jedini u državi) svake godine obeležava dan rođenja najgenijalnijeg čoveka sa prostora Balkana.

DSCF3677

Sve prisutne je pozdravio pesnik Dragan Petković koji  je naglasio da Teslin rođendan obeležavamo osmi put od 2003. godine i da su nam gosti bili svi najpoznatiji Teslijanci u državi..

DSCF3759

Ove godine je upriličena izložba astrofotografije koju je otvorio  Dragan Radmilović predsednik "Saveza astronoma amatera Srbije". On je objasnio prisutnima: šta su astrofotografije i koji su  neophodni uslovi za dobru fotografiju svemira. Ova postavka koju koju finansira lično Dragan polako obilazi sve gradove u Srbiji a kod nas je izložena posle Novog Sada i Zrenjanina.  Izložba objedinjuje slike astronoma iz Srbije i Makedonije. Bilo je i pitanja iz publike zašto nema astronomije kao nastavnog predmeta u osnovnom školama?.

DSCF3765

Zatim je Željko Sarić član "Udruženja književnika Srbije" i "Memorijalnog udruženja Nikola Tesla" iz Njujorka, pričao o svom radu na popularizaciji dela velikog naučnika u Srbiji. Željku uskoro izlazi knjiga "Posvećenik" u Rusiji pa je objasnio da tamo vlada prava Teslamania za razliku od nas, gde nema čak ni jedne godišnje manifestacije posvećene Nikoli Tesli. Želko se godinama borio i predlagao Beogradskom sekretarijatu za kulturu da se ustanove "Teslini dani" jer nije mogao da više sam finansira obeležavanje dana rođena najgenijalnijeg Srbina. Priznao je poraz i odustao od svoje lepe ideje. Zatim je pričao o malo poznatim detaljima iz Teslinog života koje je proučavao iz dostupnih dokumenata na engleskom jeziku.

DSCF3768

Organizatore  je prijatno iznenadilo prisustvo četvoročlane porodice Obradović iz Beograda koja je informaciju iz Astronomskog Magazina o ovom skupu videla na internetu.

DSCF3794

Kada budete 10. jula otvorili dnevnu štampu teško da ćete pronaći jedan tekst posvećen najgenijalnijem od najgenijalnijih. Verujte mi pratim to redovno  godinana  unazad. Toliko mi cenimo osobu iz našeg naroda koji je dao možda i najveći doprinos razvoju ljudske civilizacije. To mnogo govori o našem narodu i nama samima.

DSCF3849-2

Dan kasnije 6. jula prvi put u istoriji Pančeva u Gradskoj biblioteci Pančevo je otvorena izložba astrofotografije. Tada je Dragan Radmilović predsednik SAAS dao intervju za TV-Pančevo i Pančevac (najstariji list na Balkanu). Dragan je objasnio da je cilj da se publici prikaže rad onih koji se bave naukom i istraživačkim radom. Svi radovi se nalaze u ulaznom holu biblioteke tako da će ih videti svi građani koji dođu u našu biblioteku.

Iz grada na Tamišu Momčilo Mrčković.

Author: Momčilo Mrčković

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...