Britanski astronom Dr. Brian Geoffrey Marsden rođen 05. avgusta 1937. umro je 18. novembra 2010. Rođen u Cambridgeu akademsko obrazovanje stekao je na sveučilištima Oxford i Yale. Dugogodišnji direktor Minor Planet Center pri Harward-Smithsonian Center for Astrophysics zadužio je astronomsku zajednicu radom na području položajne astronomije. Specijalizirao se na području nebeske mehanike i astrometrije a u tom je smjeru i njegov je veliki doprinos ponovnom otkrivanju i određivanju putanja „izgubljenih“ asteroida i kometa.

bmarsden
Dr. Brian Marsden u zvjezdarnici

Marsden je tijekom života obnašao mnogobrojne važne dužnosti i teško da ima astronoma koji se pri svojim istraživanjima prije ili kasnije nisu s njime „susreli“ na ovaj ili onaj način.

Tijekom 1998. svojim je izjavama o mogućnosti kolizije Zemlje i asteroida 1997 XF11 potaknuo astronome i javnost na nužnu pažnju prema realnoj prijetnji iz svemira koja je danas zahvalna tema i za SF filmove.

Značajna je i njegova uloga u denominaciji Plutona kao planete (kongres IAU 2006.).

Po njemu je nazvan asteroid 1877 Marsden, a i sam je bio otkrivač jednog malog nebeskog tijela (37556 Svyaztie) zajedno s astronomom Nikolaiem Stepanovich Chernykh.

 Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 1 sat ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 4 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 3 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...