Britanski astronom Dr. Brian Geoffrey Marsden rođen 05. avgusta 1937. umro je 18. novembra 2010. Rođen u Cambridgeu akademsko obrazovanje stekao je na sveučilištima Oxford i Yale. Dugogodišnji direktor Minor Planet Center pri Harward-Smithsonian Center for Astrophysics zadužio je astronomsku zajednicu radom na području položajne astronomije. Specijalizirao se na području nebeske mehanike i astrometrije a u tom je smjeru i njegov je veliki doprinos ponovnom otkrivanju i određivanju putanja „izgubljenih“ asteroida i kometa.

bmarsden
Dr. Brian Marsden u zvjezdarnici

Marsden je tijekom života obnašao mnogobrojne važne dužnosti i teško da ima astronoma koji se pri svojim istraživanjima prije ili kasnije nisu s njime „susreli“ na ovaj ili onaj način.

Tijekom 1998. svojim je izjavama o mogućnosti kolizije Zemlje i asteroida 1997 XF11 potaknuo astronome i javnost na nužnu pažnju prema realnoj prijetnji iz svemira koja je danas zahvalna tema i za SF filmove.

Značajna je i njegova uloga u denominaciji Plutona kao planete (kongres IAU 2006.).

Po njemu je nazvan asteroid 1877 Marsden, a i sam je bio otkrivač jednog malog nebeskog tijela (37556 Svyaztie) zajedno s astronomom Nikolaiem Stepanovich Chernykh.

 



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...