Kao i prošle godine, i ove će se godine, o organizaciji Astronomskog društva "Kumova slama" i Grada Daruvara, od 18. do 27. marta u Daruvaru, najljepšem malom gradu, održavati manifestacija pod nazivom Deset dana astronomije. Tko je bio prošle godine u Daruvaru, zna o čemu se radi, a ako ste to propustili, svakako ove godine posjetite Daruvar u ovih deset dana i družite se s astronomima i znanstvenicima, dajte mašti na volju i poletite u svemirska prostranstva i doživite avanturu u kojoj ćete naučiti puno toga o svemiru što do sada niste znali.

Plakat-web
Plakat, kiliknite
Program-web
Program

Osim što ćete u ovome malome gradiću, poznatom po finim vinima, povijesti i nadaleko znanim toplicama, uživati fizički, uživat ćete i intelektualno, upoznavajući svijet koji vas okružuje, putovati među zvijezdama i uživati gledajući prekrasne fotografije na izložbi koju su za vas napravili, ne samo astronomi kroz svoje teleskope, nego i ljudi koji su opremljeni samo običnim fotoaparatom i puno volje i znatiželje da ga okrenu prema noćnom nebu. Poznati predavači, astronomi i znanstvenici, upoznat će vas kroz popularna i svima razumljiva predavanja, s tajnama astronomije i astronautike, a moći ćete i razgovarati s njima te im postavljati pitanja o svemu što vas zanima, a niste imali koga pitati o tome.

Osim toga, tu ćete imati priliku proviriti kroz astronomske teleskope i vidjeti ono čemu će grad Daruvar deset dana biti domaćin, Mjesec, planeti, zvijezde i sve ono za što ste znali ili možda niste znali da se nalazi u svemiru. I kao posebnost u odnosu na prošlu godinu, gostovat će i naši kolege znanstvenici, predavači iz susjedne nam Republike Srbije, koji će osim predavanja predstaviti i novi astronomski časopis Astronomski Magazin.

Imao sam čast postati pretplatnikom na taj časopis i iz prve ruke mogu potvrditi da je zaista vrhunski, neusporedivo bolji od bilo kojeg domaćeg astronomskog časopisa. U oba slučaja, i predavanja i čitanja, prednost je da ne morate znati strani jezik, razumljivost je zagarantirana svima. Kako nam je bilo prošle godine možete vidjeti ovdje, a ako vam se svidi, vjerujte, ove će godine biti još bolje. I zato, budete li se u ovih deset dana našli u blizini Daruvara, svakako navratite i pogledajte zašto će baš Daruvar tada biti središte svemira, zašto ima jedinstvenu manifestaciju, ne samo u Hrvatskoj nego i puno šire, čak deset dana druženja sa znanošću, točnije - astronomijom. Vjerujte, nećete požaliti. Vidimo se u Daruvaru!

 

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...