Početkom meseca u osandesetoj godini života umro je Paul Haney, širom sveta poznat kao „glas Nasine kontrole misija" tokom uživo prenosa za vreme Gemini i Apollo svemirskih misija šezdesetih godina.Kao uzrok smrti navodi se melanom (tumor kože), koji se proširio na mozak.


Glas Paula Haneya

Njegov glas je bio onaj koji se uvek u to vreme javljao iz Hjustona i obaveštavao publiku širom sveta o tome šta se u tom trenutku tamo dešava. Često je tokom izveštavanja između 1965. i 1969. njegova mirnoća u objašnjavanju napetih faza lansiranja i uočenih problema bila u oštrom kontrastu sa onim što se dešavalo iza njegovih leđa.

P_Haney
Paul Haney posmatra let
Geminija u svemir 1965.

Radeći pre i posle svog angažmana u Nasi kao novinar, Haney je forsirao Agenciju da se otvori i što više informacija podeli sa novinarima i sredstvima informisanja, što ga je često dovodilo u sukobe sa inženjerima i astronautima.

„Verovao je da sve treba da bude otvoreno," seća se Bill Johnson, koji je u Nasi radio za Haneya. „To ga je uvlačilo u konflikte sa drugim kolegama u Nasi. Možda je to bio razlog njegovog prevremenog otpuštanja."

Jedna od poznatih svađa izbila je u proleće 1969. sa Donaldom K.+Slaytonom, astronautom koji je tada obavljao funkciju šefa Astronautske kancelarije, a ticala se pristupa poslednjem treningu Neila Armstronga i Buzza Aldrina za spuštanje na Mesec.

Mnogi Nasini zvaničnici nisu želeli da tom događaju prisustvuju novinari, ali Haney je mislio suprotno. Zbog toga je napravljen kompromis, te su Armstrong i Alldrin izveli trening dvaput, jednom za zvaničnike, a jednom za novinare.

Smatralo se da je Haney dodatno opteretio astronaute, koji su na kraju dana bili totalno iscrpljeni, ali je on smatrao da je to „kao da baciš slamku na kamilina leđa."

Slayton je umro 1993. godine, ali je ipak je do kraja života održavao prijateljske odnose sa Haneyem.

Haney je takođe bio u velikom sukobu i sa Julianom Scheerom, vodećim Nasinim zvaničnikom za javnost u Washingtonu, mada se i on slagao da je neophodna veća otvorenost Nase. Scheer je umro 2001. Nekoliko dana nakon svađe sa Slaytonom, Scheer je obavestio Haneya da je premešten u Washington, daleko od glavnih Apollo aktivnosti u Hjustonu. U intervjuu koji je 2003. Haney dao Nasinom Johnson Space Centeru, on je rekao: "Mislim da sam tada imao nekoliko opcija, i ja sam izabrao jednu. Dao sam otkaz." To je bilo samo nekoliko meseci pre istorijskog spuštanja prvog čoveka na Mesec.

Paul Prichard Haney je rođen 1928. u Ohaju. Kao novinar je počeo da radi još dok je studirao na Kent State Universityju. Diplomiravši na žurnalistici, odmah se zaposlio i radio u nekoliko novina. Kada su Sovjeti lansirali Sputnjik 1957. novoformirana nacionalna agencija NASA je tražila mlade novinare, te se Haney prijavio i počeo da radi od 1958.

Umalo ne napustivši Nasu 1963. godine, postaje direktor za javnost u Johnsonu, tada pod nazivom Manned Spacecraft Center i pored toga, komentariše Gemini i Apollo misije sve do Apolla 9.

Nakon definitivnog napuštanja Nase, Haney je radio nekoliko poslova, uključujući vođenje javnih poslova na Astrodromu u Hjustonu i Port of Galvestonu. Prvu ljubav, novinarstvo, nikada nije zaboravio.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...