Vobanisti sa Exitom imaju dobre odnose. Exit tokom festivala koristi planetarijum i opservatoriju Astronomskog društva „Novi Sad“, a Astronomsko društvo „Novi Sad“ je važan učesnik projekta VoBaNISTA. Kada se pripremala obimna dokumentacija za projekat na spisak onih koji su projektu dali podršku upisao se i Exit. Sem toga, Exit je, kako smo već pisali, pokrenuo renoviranje opservatorije AD „Novi Sad“

Ali saradnja se nije na ovome završila. Tokom ovogodišnjeg Exitovog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi Vobanisti će imati svoj podijum na koji će instalirati teleskop i tokom festivala svima koji to žele pokazivaće nebeske čarolije. Naravno, ako nebo bude vedro. 

A imaće šta da se pokaže tokom tih Exitovih večeri jer će nebo biti bogato planetama. Lepo će se videti Mars, Jupiter, Saturn, Venera, a i Neptun. Mars ovog meseca ulazi u opoziciju pa se već sada lepo vidi. Jupiter je mesecima na noćnom nebu, Saturn mu se primiče. Venera se vidi u sumrak i to je najviše što nam ona može ponuditi. Povremeno će i Mesec da prokrstari nebom. 

desetsati

Ovakav je otprilike položaj planeta u oko 22 sata, sredinom meseca kada se i održava festival Exit.

A dva sata kasnije, planete su se već malo pomerile:

dvanaest

 Pluton će, naravno, biti veliki izazov i verovatno nedostupan amaterskom teleskopu na Tvrđavi jer je njegova magnituda +14,2, ali ostale planete su u dometu teleskopa čak i pri gradskom svetlu koje dopire do Tvrđave. Magnituda Marsa biće tih dana oko -2,5 što je baš impozantan sjaj za jednu planetu. Magnitu da Saturna biće +0,1, Jupitera -2,2 (odlično), a magnituda Venere iznosiće čak -4,1. Međutim, problem Venere je što se nalazi blizu Sunca pa uveče brzo nakon njega zalazi.

Uglavnom, ako dolazite na Exit, potražite podijum sa vobanističkim teleskopom.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...