U petak 14. decembra oko podne krenuli mi iz Novog Sada u Mađarsku. Zvao nas dr Tibor Hegediš, rukovodilac mađarskog dela Vobanista na svečanost povodom dosadašnje realizacije njihovog dela projekta. 

Išli smo u dvoja kola. U jednim delegacija sa PMF, u drugim mi iz astronomskih društava*. I vozili svaki svojim putem: mi lokalnim putevima, oni autoputom. A kod Sombora mi ogladneli pa svratili u prvu čardu na koju smo naišli. Ne bih tu činjenicu pominjao da nije bila od naučnog značaja. Jer povela se diskusija da li bi čovek mogao da skuva riblju čorbu na Marsu i zašto! Ribu bi imao smrznutu sa Zemlje, začine isto, a svakako bi morao da ponese i kotlić, vodu i drvo za vatru. Da, i šibicu. Ostaviću da o ovoj složenoj temi razmišljate i sami, a ja nastavljam sa izveštajem.

* Išli su prof. Ištavn Bikit, prof Dušan Mrđa, prof. Nataša Todorović, dr Kristina Bikit te u drugim koima Miloš Gagić, Jaroslav Grnja i ja, Saša Zorkić

46290311342 fc19b576fe o
Za ovim stolom je počela rasprava o ribljoj čorbi na Marsu

IMG 3230

Dakle, posle riblje čorbe sve je bilo lakše i mi veselo nastavismo put. A put ravan i prav sve do kraja sveta, samo jedno drvo u daljini označava ivicu.

Na granici nigde nikog. Svi se zavukli, i Mađari i naši, u kuću i mole boga da niko ne dođe jer je napolju bilo hladno. Ali nisu nam ništa zamerili i naši su nas lepo ispratili, Mađari lepo primili i tako mi nastavismo put do Baje. 

46290282982 6b0f263004 o
Dr Hegediš daje izjavu za lokalnu televiziju

44523827550 a6974d5a2b o
Prof. Mrđa govori za televisiju (u pozadini kamerman, zatim voditeljka i Emilija Pastor, članica tima Vobanista iz Mađarske prevodi sa engleskog voditeljki) i desno prof. Mrđa

45428165645 2a777e3b4c o
Hegediš i Mrđa

Ali da se manemo folklora, naši domaćini su nas sjajno dočekali, izgrlili i odveli u veliku, vrlo lepu salu. Gosti su pristizali, bile neke televizije i tako dalje, sve po redu. Zamenik gradonačelnika je održao prigodan govor, glavni domaćin Tibor Hegediš je prevazišao sebe i svoje inače visoke standarde predusretljivog domaćina. Govorio je, pozdravljao, davao izjave i nazdravljao. A zatim je i naš prof. Mrđa istim redom sve ponovio u naše ime. Zahvalio se na toplom prijemu i nabrojao šta smo mi sve u okviru projekta Vobanista uradili i to je bilo fenomenalno. Tek tada sam shvatio koliko toga smo ove godine uradili: sem nekoliko radnih sastanaka, napravili smo prvu konferenciju o svetlosnom zagađenju u regionu, organizovali Mesijeov maraton i astronomski kamp (oba sa vobanističkim sadržajem), radili na Egxitu, odštampali papirni časopis Astronomski magazin, bili na Zmajevim dečjim igrama, posetili Carsku baru, Zasavicu, Obedsku baru… ne mogu svega ni da se setim. Ali ono što je posebno važno, svi dosadašnji naši izveštaji su dobro, čak visoko ocenjeni kod superivzora IPA projekata. Zbilja smo zadovoljni dosadašnjim radom. Ostaje nam još nešto više od godinu dana za realizaciju ostalih planova i nadamo se uspehu.

 46340869511 315d121534 o

44523802020 86a739cd96 o
Miloš se upoznao sa Deda Mrazom

A posle govoranijca došla je bogata večera, duga i nezaboravna, nakon koje sam sebi svečano obećao da do Nove godine više neću ništa jesti kako bih se oporavio malo.

Pogledajte fotografije sa ovog događaja


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 8 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 13 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 19 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...