MILOŠ GAGIĆ Gagić je predsednik AD „Kosmos“ iz Novog Sada i vlasnik vrlo lepe i dobro uređene i opremljene opservatorije u Mladenovu. Više meseci proveo je na Vidojevici radeći sa teleskopima, kamerama i drugim instrumentima Astronomske stanice i tako savladao neke, amaterima teško dostupne, veštine. Zahvaljujući svemu tome, ali i velikoj upornosti, uspeo je zadnjih godina da se nametne kao vodeći astrofotograf na ovim našim prostorima.

 

Gagićeva fotografija M51 snimljena u okviru projekta VoBaNISTA

logo800x191


M51

M51 MG 700

Veće verzije ove fotografije

 

M51, WHIRLPOOL GALAKSIJA,

Galaksija M51 spada u red najpoznatijih i najpopularnijih nebeskih objekata. Profesionalni astronomi je posmatraju zbog važnih podataka koje im ona pruža, a ostali jer je pravi nebeski dragulj, veličanstvene lepote. Astrofotografi su savladali svoj zanat tek kada izrade dobru fotografiju M51.

Galaksiju je pronašao ju je Šarl Mesije 13. oktobra 1773. godine i svrstao ju je u svoj Katalog maglina i zvezdanih jata (u to vreme galaksije nisu bile poznate pa su daleki magličasti objekti zvani maglinama).

Nešto kasnije, 20. marta 1781. Mesijeov saradnik i prijatelj, Pjer Mešan pored M 51 je uspeo da razazna još jednu pegu i u Katalogu iz 1784. je u opisu M 51 upisao da je to „dvojna maglina“.

Sa moćnijim teleskopima spiralna struktura M 51 je postala uočljivija, što je uticalo na još jedan neformalan naziv ove divne galaksije: Vrtlog galaksija (Whirlpool galaxy).

Sve do pojave moderne fotografije detalji ove, a i drugih galaksija, bili su nepoznati. Zato su Mesije, Mešan i ostali astronomi tog doba samo nazirali i naslućivali prirodu dalekih objekata. 

Ovde vidimo M51 Miloša Gagića. Do te fotografije on je došao radeći u svojoj opservatoriji (Opservatorija AD „Kosmos“, Mladenovo) ukupno četiri noći po nekoliko sati, zavisno od stanja oblačnosti. Snimci su nastali aprila ove godine, a obrada je završena krajem maja. 

   

MGagic
Miloš Gagić

 Još nekoliko fotografija M. Gagića: Maestralne fotografije Miloša Gagića - projekat VoBaNISTA

 interreg banner 710x183 srb 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...