Ovog meseca Vobanistima je stigla oprema naručena u okviru projekta, a koja je inače kupljena sredstvima EU. Postoji plan da uskoro javnosti predstavimo celokupnu opremu, a sada evo samo prvih utisaka o teleskopu William Optics i kamere Atik 11000

 

Montaža EQ 6 lako nosi teleskop iako je on poprilično težak (15 kilograma). Teleskop mogu i sam da postavim tako da je on, bez obzira na svoju težinu, i dalje pogodan za amatere. Balansiranje je jednostavno i montaža nakon toga bez muke odgovara svim zahtevima posmatrača i astrofotografa.

2019 09 27 20.18.27
Miloš Gagić i William Optics 152 mm

Kamera se lako montira, ali je potrebno imati extender kako bi se dodatno udaljio čip. Fokuser je dobar i može da nosi kameru.

Kamera proizvodi fotografije veličine 4008 x 2672 px i primer fotografije kroz teleskop možete videti ovde.

PM1
Veća fotografija. M 27

To je jedan snimak ekspozicije od 300 sekundi. Naravno fotografija je crno bela, ali ona sadrži sve informacije boja koje posle tokom procesa dobijamo.

Stakirano je 9 fotografija od 300 sekundi. Naravno u preprocesu korišćeni su svi kalibracioni snimci bias, dark i flat, tako da je nakon registracije, kozmetičke korekcije integrisana slika sa lokalnom normalizacijom i drizl modom i ona izgleda ovako:

PM2
Veća fotografijaM 27

11000 angle clean
Kamera Atik 11000

Kao što možete da primetite veliki čip kamere i nedostatak flatnera (poravnanva polje) na ivicama fotografije izdužuje zvezde a pojavljuje se i tamni okvir. U obradi fotografije uz pomoć opcije crop odstranio sam ove delove. U procesu obrade eliminisao sam light polution uz pomoć alata dinamic bacground exstractor. Uradio kolor kalibraciju. Pomoću opcije deconvolution korigovo sam smetnje koje dobijamo slikajući kroz Zemljinu atmosferu. Zatim sam istegao fotografiju i primenio HDR proces. Nakon toga smanjio sam zvezde, malo pooštrio sliku i pojačao tamne strukture.

Finalna slika izgleda ovako:

PM3
Veća fotografijaM 27

 

Author: Miloš Gagić

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...