LSVcrop

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

_25A0927 copy

Cele prošle godine sam bio dobar, a to Deda Mraz jako ceni!  Zato nije čudo što sam na kraju godine dobio, pazite sad: čuveni, neprevaziđeni i veoma maestralni komplet Lego kocaka: SATURN V!

Ta-daaaa!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------​

Dakle, to je monstruozna raketa, čak i ovako smanjena 100 puta. Prava raketa Saturn V visoka je 110 metara, a ova moja jedan metar i koji milimetar. Pazite jedan metar!! Pa to je visoko skoro kao kuća! Dobro, kažem skoro.

Moja prijateljica Jelena mi zavidi na ovom kompletu i sad obilazi radnje ne bi li našla Saturna V da ga kupi. Ali nema, to se u ovo doba godine proizvodi samo na Severnom polu.

Dobro, komplet ima 1969 delova za čije sklapanje, strogo se držeći uputstva, treba tri ili četiri dana, zavisno od toga koliko ste nestrpljivi. Ali morate da radite po tri sata, maksimum (inače ćete raketu sklopiti ranije, a to ne želite).

IMG_4879 copy

Ceo proces sklapanja kod mene je prošao je veoma lako i samo uz blage bolove u leđima zbog moje alave ne strpljivosti da pojedine delove što pre vidim gotove. Naravno, praktično iskustvo je vrlo važno i ja početnicima amaterima savetujem da elemente razvrstaju u više plitkih posuda jer se tako kockice lakše uočavaju. Ako ih sve saspete na jednu gomilu potušićete dragoceno vreme na traganje, nerviraćete se i besneti na ukućane što nemaju razumevanje za vaše kreativne napore. 

Koja reč o programu Apolo i raketi Saturn V

_25A1001 copy

Ova čuvena raketa je iznela na svojim motorima, 11 letova programa Apola. Apolo 7 i 9 su obletali Zemlju testirajući komandni i lunarni modul. Sledeći, Apolo 8 i 9 su testirali razne komponente orbitirajući oko Meseca, te snimajući lunarnu površinu u potrazi za optimalnim mesto za sletanje. Apolo 11 je postao grandiozan podvig koji mnogi upoređuju sa izgradnjom egipatskih piramida jer se time ostvario milenijumski san čovečanstva da se poseti Mesec. Apolo 13 je bila neuspešna i dramatična misija zbog kvara, ali koja se završila veličanstvenim spašavanjem tri astronauta u svemiru. To je prava priča za film. Pa zapravo i snimljen je jedan, veoma dobar.

Misije Apola 12, 14, 15 i 16 su nastavile ono što je započelo Apolo 11. 

 

IMG_4965 copy

Raketa Saturn V je najmoćnija raketa do sada. Korištena je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Bila je visoko 110 metara, teška 2,8 miliona kilograma (sa gorivom). Imala je tri stepena. Prvi je podizao raketu do visine od 68 kilometara, drugi je dostizao orbitu oko Zemlje, a treći je upućivao preostali deo ka Mesecu. 

U tom trećem stepenu se nalazio lunarni modul – koji sam ja sklapao pretprošle godine

 

_25A0965 copy


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...