Dvadeset i dvije, skoro, za 11 mjeseci..

Opuštena atmosfera, ugodni topli ljetni dani, susret djevojaka sa mladićima i razgovori koji neminovno dovode do pitanja o godinama. Ta pitanja aktualna su kod djece, mladih, starijih.. Zaista koliko imamo godina i o kakvim to „godinama“ pričamo?!

godine svjetovi 1

Godina može biti fiskalna, poslovna, zvjezdana, tropska, kalendarska.. U društvenim odnosima kad nekog pitamo za godine mislimo na kalendarske godine, u tom je smislu godina vremensko trajanje u kojem planet jedamput obiđe oko Sunca. To traje 365 dana, šest sati i još nešto minuta i sekundi. Tako je na Zemlji, tako je i na drugim planetima uz razliku što se tamo vrijeme jednog obilaska oko Sunca itekako razlikuje od našeg, Zemaljskog. Planetama bližim Suncu treba manje vremena za obilazak oko matične zvijezde, a onim udaljenijima više. 

Uzmimo za primjer da imamo 45 godina. Osoba koja bi bila rođena u istom trenutku kada i mi na Merkuru bi brojala gotovo 187 godina, na Veneri nešto više od 73. Na Marsu bi naš pandam po trenutku rođenja spremao proslavu tek tridesetog rođendana a na Jupiteru ne bi imao niti pune četiri godine, na Saturnu zamalo dvije godine. Osoba rođena na Uranu, Neptunu i Plutonu načekala bi se još podosta vremena prije proslave svog prvog rođendana!

godine svjetovi 2

Poigrajmo se zajedno koliko imamo godina na drugim planetama. Na ovom linku;

https://www.exploratorium.edu/ronh/age/

nalazi se kalkulator za izračun godina drugdje u Sunčevom sustavu, potrebno je samo upisati redom; mjesec, dan, godinu našeg rođenja i eto rezultata pa čak i datuma kada nam tamo padaju rođendani. Uostalom što nas spiječava da slavimo naše rođendane po Merkurovom ili Venerinom kalendaru!

Imate li djecu osnovnoškolskog uzrasta uzmite papir i olovku, upisujte rezultate u tabele, crtajte grafikone bojicama. Osim što ćemo se zabaviti naučiti ćemo ponešto o svemiru koji nas okružuje a osnovne računske operacije, tablice, grafikoni neće biti bauk.

godine svjetovi 3 mellani sabo

 

 


Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 19 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...