Drzave 3

Comparison video zapisi, ili kako se to već zove, su napravljeni za zabavu, za razonodu. U njima sigurno ima istine jer se zasnivaju na pouzdanim i svima dostupnim činjenicama, tj. ti podaci nisu izmišljeni. Ipak, niko neće u svom seminarskom radu kao izvor podataka navesti neki od tih filmića.

S druge strane, oni su u stanju da izazovu oštre reakcije i sa stanovišta raznih nauka (sociologije, psihologije, psihijatrije, istorije itd.) je zanimljivo pratiti te reakcije. Zaista je sasvim nevažno šta jedan takav zapis kaže o starosti neke države. Ma koga to briga? Ipak i pored toga on je u stanju da izazove uzbuđenje. Tako su na članak sa video zapisom „Poređenje: Najstarije države u istoriji“ stigli komentari koji – kao što se moglo i očekivati, kritikuju podatke o starosti: Hrvatske i Ukrajine. Sve ostalo je izgleda u redu, ali kako je moguće da Hrvatska i Ukrajina budu toliko stare zemlje!?!? To nekim čitaocima nikako ne ide u glavu jer oni „znaju“ da to nije tačno. Čak jedan kaže da „ne postoji ni jedan fizički dokaz o postojanju hrvatskih kraljeva“, drugi opet govori da su to za Hrvatsku i Ukrajinu sve „nebuloze“ itd. 

Bilo je, jasno, i sasvim korektnih komentara, ali nismo objavili ni njih, kao ni ove prethodne, jer bi oni izazvali neke polemike koje na kraju nikakve veze ne bi imale ne samo sa astronomijom i uopšte naukom, već ni sa čim.

Inače, da biste saznali nešto o istoriji, npr. Hrvatske, ne treba daleko ići. Možete otvoriti Vikipediju i tamo naći da je prvi Hrvatski kralj bio Tomislav i to 925 godine. I to na srpskoj Vikipediji. Još na ćirilici. 

😊

 


Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 17 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...