Astronomski magazin Vam želi uspešnu 2016-tu godinu,

a dok nju svi čekamo pročitajte kako Nova godina putuje po svetu :)

Na Zemlju nova godine stiže prvo na malo ostrvo Lajn koje pripada ostrvskoj državi Kiribati u centralnom delu Tihog okeana. Ova ostrva se nalaze na istoj geografskoj dužini kao i Havajska ostrva i po tome 1. januar bi trebalo da na obe skupine ostrva dođe istovremeno. Međutim, Havajci će čekati još punih 26 sati na Novu godinu jer, iz administrativnih razloga međunarodna datumska granica zaobilazi Kiribate (da ne bi išla preko njih) i tako ih smešta posebnu vremensku zonu (zapravo tri vremenske zone i to UT + 12, + 13 i +14).

datumska granica1
Detalja sa veće ilustracije. Postavite kursor na kartu da se učita datumska garnica.
   
Kiribati2 kiribati 101513

Kiribati

Republika Kiribati (engl. Republic of Kiribati) je ostrvska država smeštena u centralnom delu Tihog okeana. Kiribatskih 33 atola (koralno ostrvo) se prostire na preko 1.351.000 kvadratnih kilometara u predelu oko ekvatora. Pripada zemljama Komonvelta. 33 ostrva od kojih su sastavljeni Kiribati su podeljena u tri grupe: Gilbert ostrva, Feniks ostrva i Lajn ostrva. Sva su atoli, osim Banaba ostrva u Gilbert grupi. Ukupno ih je 21 naseljeno. Najveći dio stanovništva nalazi se na Gilbert ostrvima. Kiribati su nezavisna republika od 1979. (kada su stekli nezavisnost od Velike Britanije). (Izvod iz Vikipedije)

kiribati globe

Kiribati su osuđeni na potop. Prosečna nadmorska visina ove zemlje iznosi svega četiri metra. Najviši vrh izdiže se iznad mora 81 metar. Globalno zagrevanje, ako se nastavi, izdićiće nivo mora iznad Kiribata i potopiti domove svih 103 000 stanovnika.

Nakon Kiribata Nova godina će stići na krajnji istok Azije, u Risiju i na Novi Zeland, zatim u Australiju, pa potom preko Japana, Indonezije, Kine, Indije i drugih azijskih država doći će u Evropu i Afriku, da bi nastavila preko Atlantika do oba američka kontinenta sve do pacifičkih ostrava Havaja, Američke Samoe, Nijue i Midvejskih ostrva.

casovne-zone
Vremenske zone. Nova godina se kreće od istoka ka zapadu.

Treba reći da su Kinezi prilično ravnodušni prema prvom Januaru jer oni imaju svoju Novu godinu. Isto važi i za neke druge narode o čijim kalendarima potražite podatke u knjizi Kalendar kroz istoriju Draška Dragovića


2016.

Januar! Zašto 1. januar?

Šta je to prestupna godina


 


Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 19 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...