Kad se sutra probudite videćete da je još rano. Vreme počinje da se računa malo drukčije jer se završava letnje vremena. U nedelju, 25. oktobra, ujutro u tri sata kazaljke na satu vraćaju se jedan sat unazad, pa će umesto 3 biti 2 sata.

Pravilo je ovo:

satZIMSKI

Letnje vreme se završava u 03:00 časa zadnje nedelje u oktobru i časovnici se pomeraju jedan sat unazad (na dva sata). Mehaničke časovnike moraćete sami da podesite, a ostali to rade sami a da vas i ne pitaju ništa. 

Još o računanju vremena:

letnje računanje vremena.

Kratka istorija letnjeg računanja vremena

Evo šta piše u Vikipediji o ovom vremenu:

Letnje računanje vremena (engl. Summer time или Daylight saving time (DST)) ili letnje ukazno vreme, je dogovor po kojem se preko leta časovnik pomera da bi poslepodneva imala više dnevnog svetla nego prepodneva. Sprovodi se tako što se službeno vreme pomeri unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vrati nazad u jesen. Vreme se obično pomera za jedan sat, ali tačan broj časova i datumi izmena se određuju lokalno, i podložni su promenama. Ovakvo podešavanje doprinosi boljem prilagođavanju i većem iskorišćavanju dana i štednje energije.

Letnje ukazno vreme se u većini zemalja koristi u regionima između tropsko-ekvatorskog regiona i polarnih područja, zbog većeg uticaja na dužinu obdanice za vreme leta i zime. Sve evropske zemlje koriste letnje ukazno vreme: Zapadnoevropsko letnje vremeSrednjoevropsko letnje vremeIstočnoevropsko letnje vremeMoskovsko letnje vreme; od uobičajne zone preko zime, npr. Srednjoevropsko vreme.

Datum kada počinje računanje letnjeg vremena je različit od države do države. Pomeranje vremena se u većini slučajeva vrši u noći između subote i nedelje, da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Na severnoj hemisferi, letnje vreme počinje od poslednje nedelje u martu ili prve nedelje u aprilu, i završava se poslednje nedelje u oktobru. Od 2007. godine i SAD na letnje računanje vremena prelazi poslednje nedelje u martu. Američke države Havaji i Arizona ne prelaze na letnje vreme. Od 2002, Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi su odredile da početak letnjeg vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru (CEST).

Na južnoj hemisferi, početak i kraj letnjeg vremena je obrnut od severne.

Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na letnje računanje vremena. Izrael je do pre nekoliko godina menjao letnje vreme različito od ostatka sveta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla prelaziti na izraelsko letnje vreme.

Još

Kako se meri vreme - solarno, zvezdano UT, GMT.... vreme

Izračunajte vreme u drugoj vremenskoj zoni (skript)

Vremenska zona 

Kalendar - ukratko o nastanku kalendara

Kalendar - kako je nastao (još jedan tekst o nastanku kalendara)

Kalendar kroz istoriju • Sadržaj sa popisom poglavlja objavljiih u AM (Uvod • Kalendraski ciklusi • Meseci u godini • Nedelje - sedmica • Od kada brojimo godine • Današnje računanje godina • Astronomsko numerisanje godina • Kada je rođen Isus • Vremenske epohe itd. + kalendari: jevrejski • kalendar Maja • kineski • slovenski....)

Svemirski kalendar

 


Komentari  
Draganj
0 #8 Draganj 05-12-2020 17:26
Neverovatno da su neki za "letnje vreme". Misle valjda da ce time i zimi biti slicno kao leti. Ne, dragi moji. Zimi cete ustajati po mraku, kretacete na posao ili skolu po mraku. Sunce ce izlaziti posle 8 sati, da li ste mislili na to?
Zimi je najveci problem sto je DAN KRATAK! Kako god da se okrenes...
Oprostite, ali mislim da mnogi pisci komentara nisu bas promislili o problemu. Sta da kazemo za tvrdnju da su "zapadni delovi Srbije GMT+2, a ostali GMT+1"?
Nijedna drzava se "ne svercuje da bude CET" nego misle da je prakticnije da budu sa susednim zemljama u istoj zoni. Da li ovde iko zna da je CELA Indija jedna vremenska zona, a tako i CELA Kina?
Aleksandar Zorkić
+2 #7 Aleksandar Zorkić 28-10-2020 10:18
Ovo je ekonomsko i političko pitanje, pa tek onda astronomsko. Sve zemlje zapadnog Balkana su sitne i bilo bi vrlo nezgodno da svaka ima soje vreme, pa kad putujete 500 km dva ili tri puta morate da pomerate kazaljke na satu. Naravno još veći problemi bi nastali u trgovini, turizmu i drugim privrednim delatnostima. Zato očekujem da Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna, zatim Mađarska itd. imaju jednako vreme. Koje? Pa verovatno ono koje bude izabrala Nemačka kao privredno najmoćnija, a nalazi se u istoj vremenskoj zoni.
Pravi
-1 #6 Pravi 27-10-2020 06:51
Hvala na odgovorima. Slažem se da
treba da koristimo letnje, mislim da
većina koja je razmišljala o tom problemu
je došla do istog zaključka. Bolje i pola
sata kao što napisa Neđo nego zimsko.
dragant
0 #5 dragant 26-10-2020 19:13
S obzirom da imam onih koji su za pomeranje jedan sat unapred i onih da se ne pomera, mislim da bi kompromis od pola sata bio prihvatljv :) Inače u svetu postoje zone pomerene za pola sata, pa čak i za 45 minuta.
Neđo
-1 #4 Neđo 26-10-2020 14:13
Zapadni djelovi Srbije pripadaju GMT+2, sve ostalo je GMT+1. Ipak, ovo je kako ko uzme. Spanija, Francuska, Belgija, Holandija su potpuno u GMT 0 pa se svercuju i koriste GMT+1.

Ja se ipak nadam da ce se zadrzati ljetnje vrijeme u balkanskim zemljama. Za nas nacin zivota, te za poslove koje radimo, to je bolje resenje.

Zapravo bi najbolji bio neki kompromis. Trenutno je Sunce najvisocije negdje oko 11:30 pa bi pomjeranje od pola zone bilo taman. Dakle, ni ljetnje ni zimsko već između.

Sad nesto gledam i poredim, najkraci dan (21.decembar) u Beogradu traje 17 minuta kraće nego kod nas u Podgorici. Nešto sam očekivao da je ta razlika manja.
Miki
0 #3 Miki 26-10-2020 12:26
Meni je pomeranje sasvim ok, ali vidim da je pritisak da se ukine. Ako ga već ukidaju, najbolje da budemo EET, tačnije GMT+2. Ista zona kao i Grčka.
Malo bi bilo bzvz. da leti sviće oko 4h ujutru, a smrkava se već posle 19h, što bismo imali ako ostanemo na tzv. zamskom račuanju vremena (GMT+1).
dragant
+4 #2 dragant 25-10-2020 19:47
Kao Grci, znači plus 1, jer smo na toj geografskoj dužini. Da nam sunce bude bliže zenitu kada je podne. Da zimi sunce zalazi kasnije (po časovniku). A ne da budemo u istoj zoni sa Špancima (koji su takođe unazađeni stavljanjem u CET). Pri tome su Španci zapadno od Engleske koja je minus 1 u odnosu na CET.
Pravi
0 #1 Pravi 24-10-2020 16:42
Šta čitatelji astronomije misle da li Srbija
treba da korist letnje ili zimsko računanje
vremena s obzirom da je u martu 2021
rok za izjašnjavanje na tu temu?
Dodaj komentar