19. mart

Najsnažniji bljesak

218810main_grb_20080320_HI-1

>> Na današnji dan, ali 2008, u 06:12 po našem vremenu, na nebu iznad naših glava dogodio se neverovatan i redak događaj, kojme sem astrofizičara nije imao ko da se raduje.

Naime, u roku od samo 60 sekundi, tajanstveni izvor gama-zračenja (GRB) je tako snažno zasvetleo, da je u vidljivom delu spektra dogurao do 9,0 magnitude! To znači da je bio vidljiv i golim okom! A to znači da je u tom kratkom periodu postao najdalji objekat u svemiru vidljiv golim okom!

Objekat sa super-dosadnim imenom GRB080319B je otkrila svemirska opservatorija "SWIFT", i utvrdila da se ta eksplozija kojoj smo se mi radovali zapravo dogodila pre 7.500.000.000 godina (znači u vreme kada je Milki vej bio duplo mlađi), na mestu koje ćemo mi mnogo kasnije nazvati sazvežđe Bootes.

Eksplozija se smatra "najsjajnijem događajem u univerzumu kome su prisustvovali ljudi do sada", oko 2,5 miliona sjajnijem od najblještavije supernove do sada, SN 2005ap.

Tog dana je postignut još jedan rekord, a da se nije ticao cene benzina u Srbiji. Tog dana je ista opservatorija detektovala ne jednu, ne dve, već četiri slične GRB eksplozije. Zato je ova "naša" eksplozija idobila sufiks "B", jer je bila druga zabeležena tog dana. Zapravo, u periodu od 24 časa je bilo otkriveno 5 gama-eksplozija GRB tipa.

Predloženo je da se svi slični "iventi", kako to "stručno" izgovaraju naši novinari, budu nazvani Clarke Event, u čast Arthura C. Clarkea, slavnog futurologa i SF pisca, koji umro istog dana, baš koji sat pre detektovane eksplozije.

Pa posle nek' kažu da nema boga ...


Više o supernovama

EVOLUCIJA ZVEZDA - Supernove

luminoznosti drugih dipova supernova je 5 do 10 puta manji1 od maksimuma SNIa, dok im se krive sjaja znatno razlikuju. Tokom meseci nakon eksplozije ...

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...