20. novembar

25 godina Windosa
Pre tačno 25 godina, 20. novembra 1985. izašao je Windows u prvoj verziji. To nije astronomska tema, ali Windows je na sve uticao pa ima smisla da na ovaj način obeležimo njegov rođendan. To činimo preuzimanjem jednog članka iz Wikipedije i kratkim filmom sa Youtube.

windows1

>>  Majkrosoft vindouz (engl. Microsoft® Windows™, izgovor:/ˈwɪndoʊz/) je porodica operativnih sistema za personalne računare i servere kompanije Majkrosoft. Prva verzija je predstavljena 1985. godine kao odgovor na novu strategiju firme Epl i najnoviju verziju operativnog sistema za mekintoše, koji su koristili grafički korisnički interfejs. Majkrosoft vindouz je vremenom stekao dominantnu poziciju na tržištu personalnih računara. Korporacija Majkrosoft je zagovornik zatvorenog koda i vlasnik svih autorskih prava i distribucije operativnih sistema vindouz.

Reč „vindouz“ (engl. Windows) u prevodu sa engleskog jezika znači „prozori“. Pojam se odnosi na jednu od osnovnih vrsta elemenata u grafičkom radnom okruženju - prozora - u kojima se izvršava većina programa.

Vindouz je razvijen za računare kompatibilne sa IBM-om, koji su bazirani na arhitekturi Intel86 (engl. x86), i danas su skoro sve verzije vindouza napravljene za ovu hardversku platformu. Izuzetak je bio vindouz NT koji je pravljen za procesore Intel i MIPS, i kasnije za arhitekture Power PC, DEC i Alfa.

Verzije

Majkrosoft je tokom godina izdao mnoge verzije operativnih sistema.

Ispred verzije je godina njenog prvog izdanja. Serverske verzije operativnih sistema su obeležene podebljanim slovima.

(članak iz Wikipwdije) 

  Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži