19. jul

Eksplodirao metoeorit nad Arizonom

meteoritNa današnji dan 1912. iznad američkog grada Holdbruka u Arizoni eksplodirao je meteorit  procenjene težine 190 kg.

Grad i okolinu je tom prilikom zadesio pljusak kamenja sa neba, čiji ukupan broj je bio preko 16.000 komada, a veličina varirala ok 6,6 kg pa do 0,1 gram. Nije bilo žrtava.


Inače, to je relativno česta pojava na Zemlji - do juna 2011. dokumentovano je 1.096 meteorskih pljuskova.

Statistički, najviše je kamenih meteorita: 94,5%, a najmanje gvozdenih: samo oko 4,5%.

Zanimljivo je da je najveći broj pljuskova (161) pao u periodu 1921-1940. godine.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži