13. oktobar

• Meridijan u Griniču

>>   Na današnji dan 1884. usvojen je na međunarodnom nivou meridijan koji prolazi kroz Kraljevsku opservatoriju u Griniču kao osnova za računanje svetskog vremena. Tako je uspostavljeno Griničko srednje vreme (GMT). Prema ranijoj tradiciji, novi solarni dan započinjao je ne u ponoć već u podne. Tek 1925. to je promenjeno.

grinic
Oznaka griničkog meridijana (Fotografija: Katarina Miljković)

 

>>    Prema navodima tadašnje štampe, desetine hiljada ljudi je videlo kako Sunce iznenada menja boju i počinje da se okreće. To se dogodilo u Fatimi, u Portugaliji, na današnji dan 1917. godine. Po navodima prisutnih, Sunce se kretalo cik-cak po nebu, potamnelo je i slalo na zemlju raznobojnu svetlost koja je šarala okolnim pejzažom. Svi su prijavili da im je odeća i zemlja, mokri od kiše, odjednom postali suvi.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži