jelka

kalendar
Kalendar
Kalendar kroz istoriju

Novu godinu prvi dočekuju malobrojni stanovnici Lajn ostrva koja pripadaju republici Kiribati, u centralnom delu Tihog okeana. Ova ostrva se nalaze na istoj geografskoj dužini kao i npr. Havajska ostrva i po tome 1. januar bi trebalo da na obe skupine ostrva dođe istovremeno. Međutim, Havajci će čekati još punih 26 sati na Novu godinu jer, iz administrativnih razloga međunarodna datumska granica zaobilazi Kiribate (da ne bi išla preko njih) i tako ih smešta posebnu vremensku zonu (zapravo tri vremenske zone i to UT + 12, + 13 i +14).

datumska-granica1
Detalja sa veće ilustracije. Postavite kursor na kartu da se učita datumska garnica.
   
KiribatiParliamentHouseZgrada parlamenta Kiribata
Kiribati-Tabuaeran-Atol
Republika Kiribati (engl. Republic of Kiribati) je ostrvska država smeštena u centralnom delu Tihog okeana. Kiribatskih 33 atola (koralno ostrvo) se prostire na preko 1.351.000 kvadratnih kilometara u predelu oko ekvatora. Pripada zemljama Komonvelta. 33 ostrva od kojih su sastavljeni Kiribati su podeljena u tri grupe: Gilbert ostrva, Feniks ostrva i Lajn ostrva. Sva su atoli, osim Banaba ostrva u Gilbert grupi. Ukupno ih je 21 naseljeno. Najveći dio stanovništva nalazi se na Gilbert ostrvima. Jedino jedno od Feniks i tri od Lajn ostrva su stalno naseljeni. Kiribati su nezavisna republika od 1979. (kada su stekli nezavisnost od Velike Britanije). (Izvod iz Vikipedije)

Nakon Kiribata Nova godina će stići na krajnji istok Azije, u Risiju i na Novi Zeland, zatim u Australiju, pa potom preko Japana, Indonezije, Kine, Indije i drugih azijskih država doći će u Evropu i Afriku, da bi nastavila preko Atlantika do oba američka kontinenta sve do pacifičkih ostrava Havaja, Američke Samoe, Nijue i Midvejskih ostrva.

casovne-zone
Vremenske zone. Nova godina se kreće od istoka ka zapadu.

Treba reći da su Kinezi prilično ravnodušni prema prvom Januaru jer oni imaju svoju Novu godinu. Isto važi i za neke druge narode o čijim kalendarima potražite podatke u knjizi Kalendar kroz istoriju Draška Dragovića


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 8 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 14 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...