7. januar

• Galilejevi sateliti dobili imena

>>   Jupiterove velike mesece prvi je otkrio Galilej. Međutim, na današnji dan 1690. Simon Marius im je dao imena - Ija, Evropa, Gamined i Kalisto - prema Zevsovim ljubavnim aferama.

4moons

Da je Zevs još u to vreme pokazivao veliki demokratski potencijal, vidi se i po tome što je npr. Ganimed bio trojanski mladić koga je Zevs poveo sa sobom da mu pravi društvo na nebu.

Kalisto je bila nimfa, koju je Zevsova žena pretvorila u mečku, ali ju je Zevs preneo na nebo i stavio je u sazvežđe Velikog Medveda.

Izgubljeni u dvorištu

Evropa je bila feničanska princeza, a Ija lepotica i još jedna Herina žrtva, jer ju je Zevsova žena poretvorila u tele.
Oznaka griničkog meridijana (Fotografija: Katarina Miljković)

Evropa510

Io
Evropa Jo
Ganimed510 Kalisto
Ganimed Kalisto

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,priuštim!!!!!lp sax 3 dana ranije
 • Miloš Bošković said More
  Ekipa Zvezdobrojci, Vladimir Vlaisavljević. 4 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E moj Marino.......i kod nas imamo... 4 dana ranije

Foto...