JegerU ime svih čitalaca, želim srećan 90. rođendan Čaku Jegeru (Chuck Yeager, 1923), probnom pilotu i ratnom veteranu, i čoveku koji je prvi probio zvučni zid avionom.

1947. godine Jeger je pokazao da ima pravi stvar u rukama - bio je to Belov X-1, eksperimentalni raketni avion kojim je leteo na visini od 12.000 metara brzinom od 1.066 km/h, postavši tako prvi čovek koji je leteo brže od zvuka. Samo nekoliko dana pre istorijskog leta Jeger je slomio nekoliko rebara jašući konja. Plašeći se da će mu let biti zabranjen, izbegao je doktora u bazi već se za pomoć obratio lokalnom veterinaru.

Istorijski X-1 je nazvao po svojoj ženi "Glamorous Glennis", a danas se nalazi u Smitsonijanovom muzeju.

Kada je Skot Krosfild 2. marta 1953. postavio rekordnu brzinu od 2 Maha, Jeger je ubrzo potom postavio novi rekord - 2,44 Maha.

Danas je penzioner, sa činom general-majora. Prošle godine, u 89. godini, Jeger je ponovo probio zvučni zid, leteći ovog puta na F-15 "Eagle".

Dužan sam da kažem da u nekim knjigama ima podataka da su neki drugi piloti probili zvučni zid pre Jegera. Ovde bih pomenuo slavnog nemačkog pilota Hansa Guida Mutkea, za koga se tvrdi da je u aprilu 1945. probio barijeru leteći na "Me-262".

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 14 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 15 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...