Ne zaboravite da u nedelju, 27. oktobra vratite časovnike jedan sat unazad, jer tog trenutka prestaje letnje računanje vremena. Pravilo je ovo:

2sata

Letnje vreme se završava u 03:00 časa zadnje nedelje u oktobru i časovnici se pomeraju jedan sat unazad (na dva sata).

Evo šta piše u Vikipediji o ovom vremenu:

Letnje računanje vremena (engl. Summer time или Daylight saving time (DST)) ili letnje ukazno vreme, je dogovor po kojem se preko leta časovnik pomera da bi poslepodneva imala više dnevnog svetla nego prepodneva. Sprovodi se tako što se službeno vreme pomeri unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vrati nazad u jesen. Vreme se obično pomera za jedan sat, ali tačan broj časova i datumi izmena se određuju lokalno, i podložni su promenama. Ovakvo podešavanje doprinosi boljem prilagođavanju i većem iskorišćavanju dana i štednje energije.

Letnje ukazno vreme se u većini zemalja koristi u regionima između tropsko-ekvatorskog regiona i polarnih područja, zbog većeg uticaja na dužinu obdanice za vreme leta i zime. Sve evropske zemlje koriste letnje ukazno vreme: Zapadnoevropsko letnje vreme, Srednjoevropsko letnje vreme, Istočnoevropsko letnje vreme, Moskovsko letnje vreme; od uobičajne zone preko zime, npr. Srednjoevropsko vreme.

Datum kada počinje računanje letnjeg vremena je različit od države do države. Pomeranje vremena se u većini slučajeva vrši u noći između subote i nedelje, da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Na severnoj hemisferi, letnje vreme počinje od poslednje nedelje u martu ili prve nedelje u aprilu, i završava se poslednje nedelje u oktobru. Od 2007. godine i SAD na letnje računanje vremena prelazi poslednje nedelje u martu. Američke države Havaji i Arizona ne prelaze na letnje vreme. Od 2002, Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi su odredile da početak letnjeg vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru (CEST).

Na južnoj hemisferi, početak i kraj letnjeg vremena je obrnut od severne.

Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na letnje računanje vremena. Izrael je do pre nekoliko godina menjao letnje vreme različito od ostatka sveta, zbog posebnog lunarnog kalendara, pa većina računarskih sistema nije mogla prelaziti na izraelsko letnje vreme.

Još

Kako se meri vreme - solarno, zvezdano UT, GMT.... vreme

Izračunajte vreme u drugoj vremenskoj zoni (skript)

Vremenska zona

Kalendar - ukratko o nastanku kalendara

Kalendar - kako je nastao (još jedan tekst o nastanku kalendara)

Kalendar kroz istorijuSadržaj sa popisom poglavlja objavljiih u AM (Uvod • Kalendraski ciklusi • Meseci u godini • Nedelje - sedmica • Od kada brojimo godine • Današnje računanje godina • Astronomsko numerisanje godina • Kada je rođen Isus • Vremenske epohe itd. + kalendari: jevrejski • kalendar Maja • kineski • slovenski....)

Svemirski kalendar

Our valuable member Aleksandar Zorkić has been with us since četvrtak, 23 oktobar 2008.

Show Other Articles Of This Author


Komentari   

DT
0 #2 DT 26-10-2013 11:26
Link sa wikipedije koji ste poslali daje lažnu sliku. Na sledećem linku se vide stvarne vremenske zone.

http://www.timeanddate.com/time/map/

Pogledajte Evropu i zeleno na njoj. Vidi se da smo mala zemlja daleko na istoku te zone. Ostale zemlje na istoku zone su veće od nas i dalje se prostiru na zapad i razumljivo je da budu u toj zoni. Raspadom bivše Jugoslavije, Srbija je ostala na istoku i za nju je bolje, iz razloga koje sam naveo u prethodnmo tekstu, da bude u zoni u kojoj je Grčka. Mislim da će se tek kada Španija pređe u vremensku zonu Portugalije to pitanje doći u malo širi interes javnosti.
DT
0 #1 DT 25-10-2013 18:39
Pomeranje 1 sat unapred je dobro. Da nam mrak ne bi padao u 18h. Ali, naše pravo vreme treba da bude još 1 sat napred, znači zona u kojoj je Grčka. Vučemo sadašnje vreme iz stare Jugoslavije koja se prostirala na zapad do Austrije i Italije. Ko je bio u Grčkoj, razumeće, posebno jer smo na istim geografskim dužinama kao i Grčka. Dok ovako, sunce ujutro sija, mi spavamo i dalje, a mrak nam rano uveče stiže. Poteba za zonom +1 sat je još naglašenija uvođenjem zapadnog radnog vremena sa početkom od 9h. To jeste prirodno za zapadne geografske dužine ali ne i za nas. Propada nam pre podne, posle posla nema dovoljno vremena. Nadam se, mada je nada mala, da će neke nove generacije političar shvatiti ekonomsku oprvdanost. U Španiji koja je skroz na Zapadu postoji pokret koji iz ekonomskih razloga traži vremensku zonu -1 u kojoj je Engleska. Ovako smo mi i oni u hiljadam kilometara udaljeni, u istoj zoni, mi na istoku, oni na zapadu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži