3/4 februar
• Zodijački kalendar

>> Japanski zodijački kalendar potiče iz kineske kulture.  Dvanaestogodišnji ciklus animalističkih godina koje se baziraju na kineskom zodijaku naziva se junishi na japanskom jeziku, s proleće i nova zodijačka godina započinje godišnjim Setsubunom, odn. praznikom Bacanja pasulja. 

Svake godine 3. ili 4. februara u svim velikim hramovima se održava ceremonija kojom se obeležava poslednji dan zime po lunarnom kalendaru i početak proleća.

Tada na ljude koji se tiskaju ispred budističkih i šinto hramova sveštenici ili glumci pa čak i zvezde sumoa bacaju zrna pržene soje (neka umotana u zlatnu i srebrnu hartiju) kroz vrata hrama na njih, čime se simboliše isterivanje zlih duhova i prizivanje sreće. U domovima, soja se baca uz povike "Oni wa soto!" i "Fuku wa uchi!", (Demoni izlazite, srećo ulazi!). Potom svako sakuplja onoliko zrna koliko ima godina i jede ih za dobru sreću. Neki ljudi kite ulazna vrata svojih domova glavama od sardina jer se veruje da demoni beže od tog mirisa. A ko ne bi?


Zodijak

Posmatrano sa Zemlje sve plaente, Mesec i Sunce prolaze tokom godine kroz  uzan pojas na nebu. Kako se u ovom pojasu nalaze uglavnom sazvezdja koja nose imena zivotinja jos u staro vreme pojas je nazvan zodijak.

 panorama

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži