lajka

zabavnik3

 

 

Oktobra 1957. lansiran je prvi veštački satelit - čuveni „Sputnjik". Mesec dana kasnije, usledio je novi spektakl - lansirano je prvo živo biće u kosmos - keruša Lajka. Njena obuka nije bila nimalo jednostavna. Jedan od najvećih problema je bio što ona nije želela da jede specijalno pripremljenu hranu pomoću posebne hranilice smeštene u kapsuli ispred njenog nosa. Onda se neko desetio da se hrani za psa doda malo arome pečene kobasice. I uspelo je. Lajku je posle toga bilo teško izvući iz kabine posle završetka treninga.

* Lajka je prvo živo biće (ako ne računamo neke bube i insekte) koje je poslato u svemir. U Orbiteru Sputnjik II, 3. novembra 1957.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 1 dan ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 3 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 4 dana ranije

Foto...