VRT FIZIKE: Dinamika mržnje

U drugoj epizodi naučnopopularnog video-serijala dr Marija Mitrović Dankulov sa Instituta za fiziku u Beogradu govori o tome kako se se fizika i istraživački metodi razvijeni za proučavanje kolektivnih fenomena u termodinamici mogu primeniti u posmatranju ponašanja na društvenim mrežama. Gošća epizode pod nazivom „Dinamika mržnje“ govori o tome kako se šire emocije na društvenim mrežama, kako nastaju, prerastaju u lavine i umiru, kao i zašto su velikim delom na društvenim mrežama negativne. 

„Širenje emocija može da se desi veoma brzo. Jedan mali događaj može da izazove čitavu lavinu i nažalost ne možemo da predvidimo kolika će ona biti“, kaže dr Marija Mitrović Dankulov i dodaje da fizičari za takav sistem kažu da se nalazi u stanju samoorganizovane kritičnosti, a najčešće se relaksira kroz čitav niz „lavina“. 

Poznati primer sistema koji fizičari opisuju kao samoorganizovano kritičan je i kada dodajemo zrno po zrno peska na jednu gomilu. „Kada njen nagib pređe neki kritični prag, ona dolazi do relaksacije i broj zrna peska koji otpadne sa gomile ima neku distribuciju koju viđamo i u socijalnim sistemima“, objašnjava dr Marija Mitrović Dankulov detaljnije. 

Veliku ulogu u širenju informacija i sadržaja putem društvenih mreža igra i okolina, a dr Marija Mitrović Dankulov kaže da od toga kako smo neku temu predstavili zavisi kako će je okolina doživljavati, ali smo isto tako i mi pod uticajem svoje okoline. 

Mrznja 1

Mrznja 2

Mrznja 3

Mrznja 4

 

  

 

 


Komentari  
mrljavko
-1 #3 mrljavko 21-05-2022 16:49
upravo sam I hteo da kazem, da su prave "lavine" o kojima ona prica ipak samo "revolucije", mada su I one sve u manjoj ili vecoj meri podrzane.
To bi mogle da bilu Izuzetne iznenadjujuce "lavine" sa konstalacionim preokretima I aranzirane iz manjih centara moci I kao takve onda one odgovaraju analogiji "kriticnih prirodnih procesa" a sto je izuzetno retko.
Sve ostalo lici na pesmu koju publika prihvata pod potsticajem sou-biznis pevaca. Onda te i takve "lavine" su u osnovu navike i to sto se redovno radi iz zadovoljstva I ne moze da se nazove "kriticni procesom prirodne katastrofe"
To je onda neka redovna navika privida katastrofe monotonog procesa redovnosti, a jedna rec koja povlaci mase za sobom moze da bude plasirana ili neplasirana od programatora, a njegov je najvazniji zadatak da zadrzi za sebe ekskluzivno pravo njenog plasmana, ako nikako drugacije ono jacinom svojeg glasa..
mrljavko
-1 #2 mrljavko 21-05-2022 16:19
nekada su psihologije drustva vodjene na mnogo direktnijem I prostijem nivou, dok je danas grana psihologije otisla toliko suptilno daleko da je postala glavna snaga vodjenja drustvenih masa.
mrljavko
-1 #1 mrljavko 21-05-2022 16:13
bez obzira na sva objasnjenja I povezivanje sa fizickim prirodnim procesima I fenomenima, fenomen "lavina" manjih Ili vecih obima, rezultat su politickih konotacija odgoja I nagona za ucesce na bazi bilo kakvih obrazovnih, tradicionalnih pa I istorijskh ugradjenih znanja, pomocu koji se istice svoja individualna samouverena logicka sposobnost zakljucivanja, da li iz potrebe pozorisne reklamne jednokratne ili visekratne promenade ili iz potsticaja antagonizma prema necemu. Mone te "lavine" su unapred.kabinet ski planirane, izborom prikaza, izborom reci I izborom izazova odziva indokrinacoinh edukacija odredjenih ciljeva, a ucesc je kao I obicno pitanje trenutka modernosti premanentnih trenutnih sklonosti drustvene pomame.
Dodaj komentar