Orion_510

Sazvežđe Orion jedno je od najlepših sazvežđa, koje je blisko čak i početnicima u astronomiji jer ga je relativno lako prepoznati na nebu. Astronomima je Orion važan zato što sadrži jedno od nama najbližih i najaktivnijih zvezdanih porodilišta u Mlečnom putu: samo u prošlih desetak miliona godina tu su nastale desetine hiljada novih zvezda!

Ispod Orionovog pojasa, u balčaku »Ratnikovog« mača, nalazi se prelepa maglina, M42. Mada ju je moguće videti golim okom, dvogled ili manji teleskop otkrivaju čitav kompleks gasa i prašine koga osvetljava nekoliko masivnih i toplih zvezda iz središta tog kompleksa.

I srce ove magline otkriva svoje tajne: u njemu se nalazi oko hiljadu zvezda starosti od samo jednog miliona godina, uguranih na vrlo mali prostor - manji od prostora koga čini Sunce sa svojim najbližim zvezdama. Ovo zvezdano jato, koje pripada asterizmu Trapez, teško je opaziti u vidljivom delu spektra, jer je jednostavno zaglušeno svetlošću iz magline, a uz to i zaklonjeno preostalim gasom i prašinom. Međutim, na većim talasnim dužinama, jasno su vidljivi detalji kao što su žestoke eksplozije i vetrovi iz najmasivnijih zvezda u jatu, obrisi gasa koje oblikuju zvezde, kao i precizno fokusirani mlazevi gasa iz manjih zvezda.

Oko nekoliko mladih zvezda moguće je uočiti i diskove od gasa i prašine kako se ocrtavaju iza svetle pozadine magline. Međutim, ovi diskovi obično su vrlo mali.

Neki istraživački timovi tvrde da su uočili »slobodne« planete, kao vrlo blede objekte koji se slobodno kreću između svetlijih zvezda u jatu; njihova masa procenjena je na vrednost od pet do petnaest masa Jupitera. Ovo otkriće još treba da bude provereno.

Veću fotografiju možete naći ovde:

http://www.eso.org/public/outreach/press-rel/pr-2001/phot-03-01.html

Još o Orionu

Maglina Orion

Orion

 

Author: Ivan Stamenković

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky