hs-2006-51

Ovo je kompozitna slika galaktičkog jata MS 0735.6+7421, koje je udaljeno oko 2,6 milijarde svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Žirafa (Camelopardus). Fotografija je načinjena spajanjem tri zasebna snimka iste oblasti.

U ovoj oblasti, fotografisanoj u februaru 2006. godine u optičkom delu spektra, vide se desetine galaksija, koje na okupu drži sila gravitacije. Difuzni vreli gas, temperature od skoro 50 miliona stepeni, proteže se kroz prostor između galaksija. Taj gas emituje X-zračenje koje je na slici teleskopa Čandra (Chandra X-Ray Observatory, novembar 2003. godine) prikazano plavom bojom. Na toj slici vide se ogromne praznine u gasu, od kojih svaka ima prečnik od približno 640 hiljada svetlosnih godina, što je skoro sedam puta veće od prečnika Mlečnog puta. Praznine su popunjene naelektrisanim česticama koje se vrte duž linija sila magnetnog polja, i emituju radio-talase prikazane na slici teleskopa Very Large Array crvenom bojom (fotografisano u Novom Meksiku oktobra 2004.). Praznine su stvorene mlazevima naelektrisanih čestica, koje je brzinom bliskoj brzini svetlosti u vakuumu izbacila supermasivna crna rupa skoro milijardu puta masivinija od našeg Sunca, a koja se skriva u jezgru centralne svetle galaksije.

Ovi mlazevi razmestili su gas ukupne mase od skoro hiljadu milijardi masa našeg Sunca, za šta je bila potrebna energija skoro deset hiljada milijardi veća od one koju proizvede Sunce u toku stotinu miliona godina!

Izvor: http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2006/51/image/a/

Author: Ivan Stamenković

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...